Krónika

Kína bemutatta első színes globális Mars-térképét

A kínai űrkutatás napja alkalmából hétfőn a kelet-kínai Hefeiben bemutatták az első nagy felbontású színes Mars-térképet, amely a Tienven–1 marsszonda felvételei alapján készült.

Kína bemutatta első színes globális Mars-térképét
A 2022 első napján közzétett kínai képek egyike a Tienven–1 szonda által készített új Mars-felvételekből (képünk illusztráció)
Fotó: Xinhua via AFP

A vörös bolygóról készült, 76 méteres térbeli felbontású színes térképet a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) és a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) tette közzé. A Mars körül keringő Tienven–1 misszió kamerája nyolc hónap alatt – 2021 novembere és 2022 júliusa között – 284 felvételt készített, amelyek a Mars teljes felszínét lefedték. A Földre továbbított felvételek alapján több mint 14 ezer kép feldolgozásából született a bolygó színes térképe – számolt be róla a kínai állami CGTN médiavállalkozás angol nyelvű hírcsatornája.

A Marsról készült nagy felbontású képek segítségével a kutatók számos helyszínt azonosítottak, ezek közül 22 helyszín százezernél kisebb lakosságú kínai településekről kapta a nevét a Nemzetközi Csillagászati Unió szabályainak megfelelően.

A Tienven–1 Mars-szondát 2020 júliusában indították útnak, és 2021 februárjában lépett Mars körüli pályára. A küldetés Csu-zsung marsjárója 2021 májusában landolt a bolygón és kezdte meg működését.

A rover a tervezett tudományos kutatási feladatainak teljesítése után is folytatta bolygó felfedezését, 358 marsi nap alatt 1921 métert haladt, és jelenleg alvó üzemmódban van.

A Mars körül keringő kínai űrszonda a CNSA közlése szerint már több mint ezer napja végez tudományos kutatásokat és gyűjt adatokat a bolygóról.

A kínai Tienven–1 sikeres küldetése előtt amerikai és orosz űrjármű is landolt már a Marson, emellett India, az Európai Űrügynökség (ESA) és az Egyesült Arab Emírségek űrszondái is a bolygó körül keringenek.

Kapcsolódó írásaink