Krónika

Trinity Antwerpenbe költözik

A csontvázat az antwerpeni Boerentoren-toronyban akarja kiállítani az új tulajdonos

Antwerpen új kulturális központjában állítja ki a kedden egy svájci aukción több mint 5,5 millió dollárért (kétmilliárd forintért) vásárolt Tyrannosaurus rex-csontvázát az új tulajdonos, egy belga alapítvány.

Trinity Antwerpenbe költözik
A Trinity onnan kapta a nevét, hogy három T.rex-példány maradványaiból állították össze
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A Koller aukciósház pénteki közleménye szerint a vásárló a Katoen Natie-Indaver mérnöki és logisztikai vállalat által támogatott Phoebus Foundation volt.

A nonprofit művészeti alapítvány a Trinitynek (Szentháromság) elnevezett csontvázat az antwerpeni Boerentoren-toronyban akarja kiállítani. Az art deco épületet, amelyet Európa legöregebb felhőkarcolójának tartanak, a lengyel származású amerikai építész, Daniel Libeskind tervei alapján változtatták kulturális központtá.

A Trinity onnan kapta a nevét, hogy három T. rex-példány maradványaiból állították össze, amelyeket 2008 és 2013 között találtak az amerikai Montana és Wyoming államban. Mindemellett a 11,6 méter hosszú és 3,9 méter magas, csaknem 300 darabból összerakott csontváznak csak mintegy fele áll eredeti csontokból. Az aukciósház szerint ez viszonylag jó arány.

A csúcsragadozó dinoszaurusz 65-67 millió évvel ezelőtt élt a Földön.

Kapcsolódó írásaink