Krónika

Börtönbe mehetnek az ausztrál gazdik, ha a kutyájuk súlyos sérülést okoz, vagy megöl valakit

Új-Dél-Wales és Victoria után újabb államban terjeszthetik ki a büntetési tételeket a felelőtlen háziállat-tulajdonosokkal szemben

Több ausztrál államban is megunták az elmúlt időszakban történt súlyos kutyatámadásokat: börtön várhat az agresszív támadásokat elkövető ebek gazdáira – írta a Szeretlekmagyarország.hu.

Börtönbe mehetnek az ausztrál gazdik, ha a kutyájuk súlyos sérülést okoz, vagy megöl valakit
Csak az elmúlt héten öt súlyos kutyatámadás történt Queensland délkeleti részén
Fotó: BiosPhoto via AFP/Jean-Luc & Françoise Ziegler

Queensland államban az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy szerdán egy kisgyerek súlyos fej- és nyaksérüléseket szenvedett, miután egy kutya megtámadta nagymamája otthonában.

Ennek nyomán Mark Furner állami képviselő bejelentette, a büntetési tételek kiterjesztését tervezik a felelőtlen kisállat-tulajdonosokkal szemben, akiket így akár börtönbüntetésre is lehet majd ítélni – írja a LADBible.

A Föld hatodik legnagyobb területű országában egyébként nem példa nélküli a felelőtlen háziállat-tulajdonosok szigorú büntetése, ugyanis Új-Dél-Walesben és Victoria államban is kiszabható szabadságvesztés a súlyos támadást elkövető eb gazdájára.

Furner azt mondta, az állam kormánya vitairatot dolgoz ki az üggyel kapcsolatban, és konzultál a közösségekkel a vonatkozó jogszabályok módosítása érdekében. Annastacia Palaszczuk, Queensland miniszterelnöke egyetért azzal, hogy szigorúbb büntetésekre van szükség a háziállat-tulajdonosokkal szemben a számos kegyetlen kutyatámadás miatt.

„Vállalniuk kell a felelősséget házikedvenceik viselkedéséért. Engem is megviseltek azok a jelentések, melyek szerint nagyobb kutyák kisebbeket támadtak meg, és gyakran meg is ölték őket, miközben sétáltak a gazdáikkal. Mindannyiunknak biztonságban kell éreznie magát az utcán és a saját udvarán. Ideje keményebb lépéseket tenni”

– mondta Palaszczuk.

Egyébként csak az elmúlt héten öt súlyos kutyatámadás történt Queensland délkeleti részén.

Kapcsolódó írásaink