Krónika

SMS-átverés terjed Szerbiában

A kézbesítő szolgálatok képét öltik magukra a csalók

Pénzlehúzós üzenetek kezdtek tömegesen terjedni az utóbbi napokban Szerbiában. Sokak pénztárcája bánja, hogy könnyedén bedőltek a csalóknak.

SMS-átverés terjed Szerbiában
Csak óvatosan az ismeretlen üzenetek olvasgatásával! (képünk illusztráció)
Fotó: Nicolas Liponne / Hans Lucas via AFP

A napokban SMS-átverés terjed Szerbiában, amelynek sajnos sokan bedőltek, mivel a kapott üzenet teljesen úgy néz ki, mint amilyet a kézbesítő szolgálatok szoktak küldeni – írta meg kedden a Vajdaság Ma. Mint a cikkben fölhívják rá a figyelmet, sajnos egyetlen kattintással és a személyes adatok megadásával a pénzük nélkül maradhatnak a trükknek bedőlő polgárok.

A lapnak Petar Kočović professzor, informatikai szakértő megerősítette, hogy ez mennyire veszélyes, s a legjobb védelem pedig az, ha nem tesszük közzé személyes e-mail címünket és telefonszámunkat a közösségi oldalakon. Kočović azt tanácsolta a polgároknak, hogy minden hónapban ellenőrizzék le számláikon az „egyéb szolgáltatások” rovatot, mert itt bújhatnak meg a rejtett költségek.

Az SMS-átverések aktiválásával megtörténik az automatikus megfizettetés, ami után jelentősen megemelkedhet a számlánk összege.

Sok üzenetben az áll, hogy ha nem szeretnének hasonlókat kapni, akkor küldjék el a STOP üzenetet egy négyjegyű számra. Ezt mindenképpen meg kell tenniük – magyarázta Kočović. Utalt arra is, a jelenlegi SMS-átverés arról tájékoztatja a gyanútlan polgárokat, hogy postai küldeményt kaptak. Mint mondta, ő maga is egy ilyen bűncselekmény áldozatává vált 2014-ben, amikor több mint kétszáz eurót fizettettek meg vele az üzenetért.

A szülők figyelmét külön felhívta arra, hogy figyeljenek oda, ha gyermekük az interneten keresztül játszik videójátékokkal, mert ilyenkor is előfordulhat, hogy minden előzetes értesítés nélkül felszámolnak valamilyen díjat.

Kapcsolódó írásaink