Krónika

A náci Németország által elkobzott műtárgyakat adtak vissza az örökösöknek Franciaországban

Az érintett két festmény egyike a firenzei iskolához köthető

A náci Németország által elkobzott két festményt és egy szobrot szolgáltatott vissza jog szerinti tulajdonosaiknak kedden Párizsban Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter.

A náci Németország által elkobzott műtárgyakat adtak vissza az örökösöknek Franciaországban
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Az érintett két festmény egyike a firenzei iskolához köthető: a Csatajelenet – Emilien Scipio ostromolja Karthágót című alkotás a 15. században készült, és eddig az angers-i Szépművészeti Múzeumban volt látható. A másik a Madonna a kisdeddel című, szintén 15. századi festmény eddig az amiens-i Picardie Múzeum gyűjteményét gazdagította. A festményeket Agathe és Ernst Saulmann művészeti gyűjteményéből kobozta el a náci Németország az 1930-as években.

A fotográfusként dolgozó Agathe és férje, a textilipari vállalkozó Ernst Saulmann a zsidóüldözés miatt vándorolt ki 1935-ben Olaszországba, majd onnan Franciaországba. A képek Franciaország német megszállása idején visszakerültek Németországba, Hermann Göring gyűjteményébe.

Franciaország felszabadulása után viszont az eredeti tulajdonosuk azonosítása nélkül, 1949-ben Franciaországba szállították őket, ahol abba a 2200 darabos műgyűjteménybe kerültek, amelyből a francia múzeumhálózatot töltötték fel az 1950-es évek elején.

A harmadik műtárgy, a Fájdalmas Szűzanya című szobor valószínűleg Gil de Siloé flamand származású szobrász köréből származhat, aki a 15. század második felében alkotott a spanyolországi Kasztíliában. A szobor évtizedek óta a párizsi Louvre-ban volt látható; eredeti tulajdonosa ifj. Harry Fuld volt, akinek jogutódai kapták vissza szobrot. Ifj. Harry Fuld 1937-ben a műgyűjteményét hátrahagyva menekült Németországból Nagy-Britanniába; a gyűjteményt 1943-ban kisajátították, majd újraértékesítették.

A Fájdalmas Szűzanya 1945-ben bukkant fel újra egy német műkereskedőnél, majd tévedésből Franciaországba küldték, mert nem tudták, ki lehetett a tulajdonosa. 1951-ben került a francia múzeumhálózat feltöltésére szolgáló műtárgyalapba.

Jelenleg 184 olyan műalkotás van, amelyet ebből a műtárgyalapból szolgáltattak vissza egykori tulajdonosaiknak vagy örököseiknek; további 15 műtárgy jól ismert francia közgyűjteményekből és múzeumokból került vissza korábbi tulajdonosához. A visszaszolgáltatásukat egy 2022 februárjában elfogadott törvény tette lehetővé.

A három műalkotás visszaszolgáltatása kapcsán a kulturális miniszter bejelentette: a francia kormány szerdai ülésén tárgyalja meg azt a törvényjavaslatot, amely további hasonló sorsú, az egykori náci Németországból származó műkincsek visszaszolgáltatásának a megkönnyítését célozza.

Kapcsolódó írásaink