Krónika

Kék örvény tűnt fel az égbolton egy SpaceX-rakéta kilövése után

Mivel úgynevezett poláris indítás történt, Alaszka jó részén látni lehetett

Galaxisra hasonlító, halvány, kékes spirál tűnt fel néhány percre az alaszkai égbolton szombat hajnalban, miközben az északi fény is látszott – írta kedden a The Guardian online kiadása.

Kék örvény tűnt fel az égbolton egy SpaceX-rakéta kilövése után
A SpaceX rakétája péntek éjjel indult el a kaliforniai Vandenberg támaszpontról, nagyjából 25 műholddal a fedélzetén
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Reginald Mathalone

A jelenség oka a három órával korábban Kaliforniában felbocsátott SpaceX rakétából kiengedett, felesleges üzemanyag volt.

„Időnként a rakéták visznek magukkal olyan üzemanyagot, amelyet ki kell dobniuk. Amikor nagy magasságban bocsátják ki, az üzemanyag jéggé fagy, és ha mindez napfényben történik, amikor a Föld felszínén még sötét van, akkor lentről olyannak tűnik, mint egy nagy felhő, ami néha örvénynek látszik” – idézte a lap Don Hampton asztrofizikust, az Alaszkai Egyetem Fairbanks Geofizikai Intézetének kutatóját.

Noha a jelenség nem gyakori, Hampton háromszor is látott ilyet. Intézetének a teljes égboltot figyelő kamerái rögzítették az örvény kialakulását, majd a gyorsított felvételt közzétették a közösségi portálokon. Az északi fényt figyelemmel kísérő fotósok szintén megmutatták képeiket az interneten.

A SpaceX rakétája péntek éjjel indult el a kaliforniai Vandenberg támaszpontról, nagyjából 25 műholddal a fedélzetén. Mivel úgynevezett poláris indítás történt, Alaszka jó részén látni lehetett.

Januárban Hawaii felett figyeltek meg hasonló spirált: a Mauna Kea csúcsán a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium Subaru teleszkópja rögzítette az éjszakai égbolton áthaladó örvényt. Kutatók szerint akkor egy Floridában felbocsátott, katonai műholdakat szállító SpaceX rakéta üzemanyaga okozta a jelenséget.

Kapcsolódó írásaink