Krónika

Ovádi Péter: Az ország imázsának se tesz jót az, hogy pont Magyarországon lőtték le a farkast

Embertelen cselekmény egy ilyen tett, a büntető törvénykönyv szabályozza is, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható

Nem szabad azonosítani vele az egész vadász társadalmat, viszont el kell ítélni az ilyen bűncselekményeket – mondta a Magyar Hírlapnak Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Ovádi Péter: Az ország imázsának se tesz jót az, hogy pont Magyarországon lőtték le a farkast
Ovádi Péter a Magyar Hírlap stúdiójában
Fotó: MH

A cselekményt a Facebookon is már mélyen elítéltem, és a Vadász Kamarával is felvettük rögtön a kapcsolatot. Én nagyon örülök, hogy ők is azonnal elhatárolódtak az esettől. Nem is jó egy közösséget megítélni egy ember cselekedetei alapján, hanem a közösségnek kell ilyenkor azt mondania, hogy ő már nem a közösségünk része, amit a Vadász Kamara meg is fog tenni – magyarázta a kormánybiztos.

Kiemelte:

„Embertelen cselekmény egy ilyen tett, a büntető törvénykönyv szabályozza is, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Remélem, hogy el fogja nyerni a méltó büntetését, de az se jó, ha általánosítjuk ezáltal a vadászokat.”

Amikor állatvédelemről van szó, akkor nem szabad beszorítani az állatvédelmet a kutya–macska–nyuszi háromszögbe, mert sokan ezt teszik, és a társadalom is 95 százalékban a társállatokra reagál – nyomatékosította a szakember.

„Egy-egy ilyen eset is megmutatja, hogy mennyire foglalkoznunk kell a vadon élő állatok jólétével is. Egy ilyen szomorú cselekedet is megmutatja, hogy mennyien vagyunk az állatvédelem mellett. Az NNI is nagyon gyorsan végezte a nyomozást, át is adta az ügyészségnek az iratokat, remélem, hogy hamar meglesz az, aki ezt tette, és a bíróság el is ítéli”

– hangoztatta Ovádi Péter.

Elmondása szerint nehéz lemodellezni azt, hogy ott pontosan mi történhetett. A kormánybiztos is csak a híradásokból szereztett információt, miszerint az elkövető elvileg összekeverte a farkast egy kutyával, de szerinte ilyen nincs. Azért a vadászoknak a nagy része felelősen teszi a dolgát, és azt is tudjuk, hogy a vadállománynak szüksége is van erre a tevékenységre.

„Nem szabad azonosítani az elkövetővel az egész vadásztársadalmat, viszont el kell ítélni az ilyen bűncselekményeket, és nagyon sajnáljuk, mert az ország imázsának se tesz jót az, hogy pont Magyarországon történik meg egy ilyen szerencsétlen eset”

– zárta szavait Ovádi Péter.

Kapcsolódó írásaink