Krónika

Űrszondát vezet Kína egy aszteroidába

Ezer kilométerrel lökheti messzebb a Földtől

Kína a tervek szerint 2025-ben indítja útnak azt az űrszondát, ami a 33 méter átmérőjű 2019 VL5 aszteroidába csapódik bele – írta meg a hvg.hu.

Űrszondát vezet Kína egy aszteroidába
Egy aszteroida
Fotó: AFP/Mark Garlick

Hamarosan Kína is leteszteli a bolygóvédelmi rendszerét – írta meg a SpaceNews cikke alapján a hvg.hu. A lap szerint Csen Csi, a kínai Mélyűrkutató Laboratórium munkatársa Bécsben, a 8. Bolygóvédelmi Konferencián jelentette be, hogy az ország a 2019 VL5 aszteroidát veszi majd célba egy űrszondával – nagyjából úgy, ahogy a NASA tette ezt a Dimorphos nevű égitesttel.

A 2019 VL5 mintegy 33 méter átmérőjű, és a Nap körül kering. Az égitestet 365 nap alatt kerüli meg, ami jó lehetőséget teremt arra, hogy célba lehessen venni.

A küldetés 2025-ben indulhat. Kína egy Hosszú Menetelés 3B típusú rakétát bocsát majd fel, amelyben az ütköző űrszonda, valamint egy másik, az ütközést megfigyelő egység is helyet kap. Utóbbi olyan pályára áll majd, amelyen fel tudja majd mérni az égitestet, míg a másik rögtön az ütközési pályára kerül.

Az ütközéstől 3–5 centimétert mozdulhat el a pályájáról az az égitest, ami néhány hónappal később már 1000 kilométeresre növekedhet – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink