Krónika

Hibáztak a törvény megalkotásakor, szabadon engedtek száz szexuális erőszaktevőt a börtönből

Majdnem ezer elkövető büntetését enyhítették

Sajnálatos hiba történt a szexuális erőszak ellen hozott törvény felülvizsgálatakor, ezért szabadulhatott ki 103 erőszaktevő a börtönből, és ezért mérséklődhetett a büntetése nagyjából ezernek, közölte Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök – írta meg az rtl.hu.

Hibáztak a törvény megalkotásakor, szabadon engedtek száz szexuális erőszaktevőt a börtönből
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Reuters szerint az eredeti törvény azért született, hogy súlyosbíthassák azoknak a büntetését, akiket korábban csupán szexuális visszaélésért ítéltek el, mert az áldozatok nem mertek védekezni. Az októberi módosításban viszont leszállították a minimálisan kiszabható büntetést, ezért számos elítéltnek lehetősége nyílt alacsonyabb büntetésért fellebbezni.

Így március 31-ig 978 esetben döntöttek a büntetés enyhítéséről a bíróságok, 103 elkövetőt pedig már szabadlábra is helyeztek.

Az emiatt kialakult botrányba akár a kormánykoalíció is belebukhat. A miniszterelnök azt mondta: „Az esetek egy része még nem jogerős, és azokat ellebbezni. Mindenesetre ez egy nem kívánt hatás, amit meg kell oldanunk”. Sánchez hozzátette: „Ha elnézést kell kérnem az áldozatoktól, akkor elnézést kérek” – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom