Krónika

Negyvenmillió dollárra perelte iskoláját a meglőtt tanárnő

Hatéves agresszív gyerek akarta kivégezni Abigail Zwernert

Egy virginiai iskola tanára, Abigail Zwerner 40 millió dolláros (13.4 milliárd forint) keresetet indított súlyos hanyagság miatt az iskolája ellen, mert január hatodikán hatéves tanítványa rálőtt pisztollyal.

Negyvenmillió dollárra perelte iskoláját a meglőtt tanárnő
Négyszer műtötték meg Abigail Zwernert
Fotó: Facebook/Abigail Zwerner

A fiú az anyjától ellopott pisztolyt a hátizsákjában hozta az iskolába, majd rálőtt tanárára, a 25 éves Abigail Zwernerre, aki a kezén és a mellkasán megsérült. A tanárnőt négyszer megműtötték, két hetet töltött kórházban.

A per szerint a fiú sokszor agresszívan viselkedett, nadrágszíjjal üldözte diáktársait, hogy megostorozza őket, korábban pedig fojtogatta az óvónőjét. A panasz szerint a fiú két nappal azelőtt, hogy tüzet nyitott Zwerner asszonyra, elvette a tanár mobiltelefonját, és megtaposta, emiatt egy napos eltiltást kapott.

A BBC beszámolója szerint a perben ez áll: „Az alperes tudta, hogy John Doe támadta a diákokat és a tanárokat, hogy sérülést okozzon. Tudta azt is, hogy a gyermek többször viselkedett erőszakosan, mégsem tettek ellene semmit. Zwerner asszony maradandó testi és lelki sérüléseket szenvedett, és egyéb károk megtérítését kéri.”

Családja szerint a fiú fogyatékos, és ritkán járt iskolába anélkül, hogy valamelyik szülője ne kísérte volna el.

Az 550 fős iskola testület azóta megszavazta a fémdetektorok felszerelését, a tanfelügyelőt elbocsátotta az iskolaszék, az igazgatóhelyettes pedig lemondott, de a kiskorú fiú ellen nem emeltek vádat.

Ezt Newport News államügyésze, Howard Gwynn azzal indokolta: „Az amerikai jogi szakértők általános véleménye az, hogy egy hatéves gyerek nem képes kialakítani a szükséges bűnös szándékot ahhoz, hogy súlyos testi sértés elkövetésében bűnös legyen”.

Kapcsolódó írásaink