Krónika

Magyarország békepártisága nem azt jelenti, hogy Oroszország megtarthatja a megszállt területeket

Szijjártó Péter: Hiszem, hogy a tűzszünetnek most kell eljönnie

Hétfőn tervezik megszavazni a finnek csatlakozását, de a Svédországról szóló szavazás időzítését már nehezebb megjósolni – írja a Telex.hu.

Magyarország békepártisága nem azt jelenti, hogy Oroszország megtarthatja a megszállt területeket
Szijjártó Péter: Magyarország békepártisága nem azt jelenti, hogy Oroszország megtarthatja a megszállt területeket
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Magyarország békepártiság nem azt jelenti, hogy Oroszország megtarthatja a megszállt ukrán területeket – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai AP hírügynökségnek adott interjúban – írja a Telex.hu.

„A háború leállítása, és az, hogy leülünk az asztalhoz, nem jelenti azt, hogy elfogadjuk a status quót. Amikor a háború véget ér, és megkezdődnek a béketárgyalások, nem szükséges, hogy a határok ott legyenek, ahol a frontvonalak húzódnak. Ezt a saját történelmünkből is tudjuk. Hiszem, hogy a tűzszünetnek most kell eljönnie” – mondta Szijjártó.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a magyar parlament miért nem ratifikálta eddig Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Szerinte az elmúlt hónapokban „komoly aggodalmak merültek fel” Finnországgal és Svédországgal kapcsolatban, „főleg a két ország politikai elitjének Magyarországgal szembeni nagyon tiszteletlen viselkedése miatt”.

Azt állította, az Országgyűlés azért nem szavazott még a két északi ország NATO-felvételéről, mert a képviselőknek „elegük van abból, hogy ezek az országok kritizálják a magyar belügyeket”.

Ugyanakkor hozzátette: hétfőn tervezik megszavazni a finnek csatlakozását, de a Svédországról szóló szavazás időzítését már nehezebb megjósolni.

Kapcsolódó írásaink