Külföld

Szijjártó Péter elmondta, mi a feltétele Ukrajna NATO-csatlakozásának

Ahhoz, hogy Magyarország szavatolni tudja Ukrajna NATO-csatlakozásának támogatását, Kijevnek komoly lépéseket kell tennie többek között a nemzetiségi jogok biztosítása terén – erről beszélt egyebek mellett Szijjártó Péter az Indexnek adott interjújában.

Szijjártó Péter elmondta, mi a feltétele Ukrajna NATO-csatlakozásának
Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter jelezte, az ukrajnai kisebbségek ügye nem kizárólag Magyarországot izgatja. Budapest és Bukarest a közelmúltban együtt lépett fel a nemzetiségi oktatás egyre erőteljesebb korlátozása ellen. Ukrajnában 2014–2015 óta tart az a folyamat, amelynek során elkezdték törvényhozási eszközökkel kurtítani a nemzetiségek jogait – emlékeztetett a tárcavezető, és rámutatott: nemrégiben az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén létrejött egy közös kezdeményezés magyar és a román képviselők révén, amelynek nyomán most a Velencei Bizottságnak kell megvizsgálnia, összeegyeztethetőek-e az ukrán törvények az európai normákkal. 

„Személy szerint én abban bízom, hogy adott esetben az ukránokat jobb belátásra lehet téríteni. Kijevben nagyon arra koncentrálnak, hogy az Európai Unió tagjai legyenek, ehhez azonban a nemzeti közösségek védelmét is magukévá kell tenniük, és figyelembe kell venniük az Európa Tanács vonatkozó, érvényes jogszabályait is – jelentette ki Szijjártó Péter.

A tárcavezető világossá tette, a magyar kormány azt szeretné, ha a magyarok visszakapnák azokat a jogokat, amelyekkel 2014-ben még rendelkeztek Ukrajnában. Tehát lehessen magyarul tanulni egészen az egyetemig, lehessen anyanyelven érettségizni, ne kelljen kárpátaljai művelődési házakban magyar előadásokat ukrán szinkrontolmácsolással elrontani. Hozzátette: „ha az ukránok visszaállítanák a magyar kisebbségek eredeti jogait, akkor mi nem blokkolnánk, hanem hozzájárulnánk az ukrán–NATO miniszteri szintű bizottság összehívásához.”

A miniszter a Mandiner hetilapnak is nyilatkozott, amit a Világgazdaság szemlézett. Ebből az derül ki, hogy a háború kapcsán ő nem egy elefántcsonttoronyból rázta az öklét, hanem az orosz fővárosban is kijelentette: Kijevnek és Moszkvának mielőbb békét kell kötnie. Arról is beszélt, hogy a korábbi gázszerződés, amely 2021-ben kifutott, jóval kedvezőtlenebb árformulát tartalmazott, mint a megújított, ami biztosította Magyarország földgázellátását egy olyan időszakban, amikor sokfelé korlátozásokat vezettek be.

Kapcsolódó írásaink