Krónika

Ismét nagyon korán borultak virágba a cseresznyefák Tokióban

A fák virágzása a fővárosban azért gyorsult fel, mert bimbózásuk óta többször is 20 fok körülire emelkedett a hőmérséklet

Teljes díszben pompáznak Tokió belvárosának cseresznyefái – adta hírül a helyi meteorológiai szolgálat a második legkorábbi rekordról szóló hírt szerdán.

Ismét nagyon korán borultak virágba a cseresznyefák Tokióban
Ismét nagyon korán borultak virágba a cseresznyefák Tokióban
Fotó: AFP/Stefani Reynolds

A cseresznyevirágzás kezdetének időpontjait és rekordjait rögzítő intézmény szerint 2013-ban, 2020-ban és 2021-ben ugyanebben az időben nyíltak cseresznyevirágok a főváros szívében.

A Jaszukuni-szentélyben található, referenciaként használt, szomei josino fajtájú cseresznyefa 80 százalékban virágba borult, amivel az átlagosnál kilenc nappal, a tavalyinál öt nappal előbb „teljesítette” a teljes virágzás kritériumát.

A fák virágzása a fővárosban azért gyorsult fel, mert bimbózásuk óta többször is 20 fok körülire emelkedett a hőmérséklet – jegyezte meg a szolgálat, amely 1953 óta dokumentálja az időpontokat.

A cseresznyefák az egész országban, így például Fukuokában, Oszakában és Nagojában is a szokásosnál korábban indultak virágzásnak az idén.

Három év után, a világjárvány lecsendesedésével először engedélyezték a tokiói városi kormányzat kezelésében lévő parkok, hogy az emberek csoportosan gyönyörködjenek a cseresznyefák fehér-rózsaszín virágaiban és piknikezhessenek.

Kapcsolódó írásaink