Krónika

Firenze polgármestere: Ezek barbárok!

Híres festők felbecsülhetetlen értékű képei után most a firenzei Palazzo Vecchio homlokzata esett áldozatul a szélsőséges klímaaktivistáknak, akik valamiért azt hiszik, hogy a műemlékek megrongálásával megmenthetik a Földet.

Firenze polgármestere: Ezek barbárok!
A Palazzo Vecchio bejárati homlokzata a vandál akció előtt
Fotó: FIORA GARENZI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Ismét klímaaktivisták randalíroztak nyilvánosan, ezúttal a híres firenzei Palazzo Vecchio homlokzatát kenték össze festékkel - derült ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung híradásából. A közép-olaszországi városban péntek reggel zajló akció mindössze néhány percig tartott, az elkövető az „Ultima Generazione” („Utolsó generáció”) csoport volt, amelynek két tagja tűzoltó készülékkel narancssárga festéket fújt a középkori épület bejárati homlokzatára.

A garázdaságról készült felvételek szerint két biztonsági őr mellett egy barna bőrkabátos férfi is megpróbálta leállítani a radikálisokat. Utóbbi egy sövényen átugorva rohan oda hozzájuk, és az egyiküket – ahogy a cikk fogalmaz – energikusan elhúzta a faltól, s közben azt üvölti: „Hagyd abba, a fenébe is?”

A bőrkabátos férfi Dario Nardella, Firenze város polgármestere, aki pár méterrel arrébb, a Piazza della Signorián vett fel éppen egy videót a stábjával. Később Nardella részt vett a Palazzo Vecchio megtisztításában, ő maga is felmászott egy állványzatra, hogy ecsettel és magasnyomású tisztítóval távolítsa el a festéket.

„Ezek barbárok. Így nem lehet tiltakozni” – mondta a politikus, hozzátéve: ez a tett „támadás a művészet, a kultúra és a szépség ellen”, amelyek védtelenek az ilyen támadásokkal szemben. Még a legérthetőbb dolog sem igazolhatja az ilyen cselekedeteket.

Kapcsolódó írásaink