Kultúra

Klímaaktivisták egy Warhol-műhöz ragasztották magukat egy ausztrál múzeumban

A két tiltakozót még azelőtt kikísérték az épületből, hogy a ragasztónak ideje lett volna megkötni

Ausztrál klímaaktivisták szerdán graffitit rajzoltak Andy Warhol Campbell leveskonzerv sorozatának védőüvegére, és hozzáragasztották magukat. A tíz nyomatból álló mű nem sérült meg az akcióban – közölte a canberrai Ausztrál Nemzeti Galéria.

Klímaaktivisták egy Warhol-műhöz ragasztották magukat egy ausztrál múzeumban
Andy Warhol Campbell leveskonzerv sorozata
Fotó: AFP/Sefa Karacan

A fosszilis üzemanyagok használatának állami támogatása ellen küzdő Stop Fossil Fuel Subsidies Australia nevű csoport által végrehajtott akció számos hasonló, a világ különböző részein elkövetett vandál múzeumi akciót követ.

A múzeum tájékoztatása szerint az aktivisták célpontja Andy Warhol 1968-ban készült Campbell's Soup I című alkotása volt.

A klímaaktivista csoport szerint tagjai a kapitalizmus veszélyeire akarták felhívni a figyelmet azzal, hogy a fogyasztói társadalmat jelképező alkotáshoz ragasztották magukat. „Míg ausztrálok éheznek, addig a kormány percenként 22 ezer dollárt költ a fosszilis üzemanyagok támogatására” – írta a csoport a Twitteren.

Az akció gyorsan véget ért, a két tiltakozót még azelőtt kikísérték az épületből, hogy a ragasztónak ideje lett volna megkötni.

Klímaaktivisták a közelmúltban Madridban Goya festményeire ragasztották kezüket, Londonban Van Gogh egyik művére levest öntöttek, és a Berlin melletti Potsdamban Claude Monet egyik remekművére krumplipürét kentek.

Kapcsolódó írásaink

87 éves lett Alain Delon

ĀA legendás szívtipró, aki minden idők talán legnépszerűbb francia színésze, aki több mint 140 filmben játszott, és a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt