Krónika

Mérgezik az iskoláslányokat Iránban

Február végén, március elején járta be a nemzetközi sajtót a hír, miszerint Iránban feltételezhetően több ezer iskoláslányt mérgeztek meg. Most a világ legrangosabb tudományos folyóirata, a Nature vizsgálta meg a kérdést.

Mérgezik az iskoláslányokat Iránban
Demonstráló nők Párizsban
Fotó: Hans Lucas via AFP/Flore Gastal

Iránban eddig több mint száz embert tartóztattak le a diáklányok ellen elkövetett, mérgezéses támadásokkal kapcsolatban – jelentette be szombaton a síita állam belügyminisztériuma. A tárca szerint a támadások mögött az iszlám köztársaság ellenségei állnak.

A nemzetközi sajtóban az első hírek február végén – március elején kaptak szárnyra a mérgezésekről – hétfőn pedig a világ legrangosabb tudományos folyóirata, a Nature is egy összeállítást szentelt a témának. Mint a cikkben aláhúzzák, Teherán egyelőre nem tett közzé hivatalos adatokat az érintettek számán kívül. A lányokat kezelő orvosok nem adnak-adhatnak nyilvános nyilatkozatokat, ami annyit tesz, hogy az események bármilyen külső értelmezése többnyire másodlagos forrásokra támaszkodik. Ez pedig erősen korlátozza a lehetőségeket.Alastair Hay, a Leedsi Egyetem (Egyesült Királyság) toxikológusa és vegyi fegyverekkel foglalkozó kutatója a Natrue-nek azt mondta, hogy látta a kórházba került fiatalok vérvizsgálatának eredményeit. A mérgezést azonban nem mindig lehet így kimutatni, mert a vérvétel nem szűri ki a különböző méregfajtákat. Átfogó toxikológiai szűrésre és reprezentatív számú esetre van szükség – teszi hozzá.

Keith Ward, a Virginia állambeli George Mason Egyetem vegyésze szerint ha valóban vegyi anyagról van szó, akkor a potenciális jelölt a klóramin lehet. Ugyanakkor hozzátette, a mustár- vagy más ideggázok kevésbé valószínűek.

A Nature a mérgezésen túl felvet egy másik választ is. A lapnak mind Hay, mind Dan Kaszeta, a Royal United Services Institute toxikológusa arról beszélt, ne zárható ki a „tömeghisztéria” lehetősége sem. Ez utóbbi a fenyegetéstől való félelemre adott szorongásból fakad, vagy annak tudatából, hogy maga a fenyegetés hamarosan bekövetezhet.

Iránban ez utóbbi igencsak valós - elég csak a, letartóztatott és bebörtönzött Mahsa Amini esetére utalni, aki a fogvatartás közben vesztette az életét 2022-ben.

Korábban előfordultak olyan esetek, amikor a mérgezéstől való félelem stresszes reakciókhoz, például ájuláshoz, hányingerhez és hiperventillációhoz vezetett – mondta a lapnak John Drury, a Brightoni (Egyesült Királyság) Sussexi Egyetem pszichológusa.

A Nature által megkérdezett kutatók szerint az alapos vizsgálat magában foglalná az áldozatokkal folytatott interjúkat, toxikológiai teszteket, klinikai előzmények elemzését, epidemiológiai vizsgálatot és a környezeti mintavételt is.

Az utóbbi hónapokban hivatalos adatok szerint összesen kétszázharminc tanintézményben több mint ötezer diáklány volt érintett mérgezéses támadásokban, melyeket a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken.

Az akciók a síiták egyik szent városában, Kumban kezdődtek majd átterjedtek Irán harmincegy tartománya közül huszonötre. A sorozatos támadások hatására néhány szülő nem engedte iskolába gyermekét és tüntetésbe kezdett.

Kapcsolódó írásaink