Krónika

KINCS: A magyarok többsége egyetért az édesanyák támogatásával

Tízből hatan úgy gondolják, hogy a nőknek nehezebb sikeres karriert építeniük, mint a férfiaknak

A magyarok többsége (87 százalék) egyetért azzal, hogy támogatni kell az édesanyákat a munkaerőpiacon, és segíteni kell szülés után a munkába visszatérő nőket – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) nemzetközi nőnap alkalmából publikált kutatásából, amelynek eredményéről szerdán tájékoztatták szerkesztőségünket.

Az országos reprezentatív felmérés 2022 augusztusában és decemberében, ezer–ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült.

Az összegzés szerint tízből hatan vélekednek úgy, hogy a nőknek nehezebb sikeres karriert építeniük, mint a férfiaknak (61 százalék), ami összefügg azzal, hogy a gyermekvállalás befolyásolja az újbóli munkába állást. Ezért is tartja fontosnak a többség (87 százalék), hogy kapjanak segítséget a nők, különösen az édesanyák a munkaerőpiacon.

Az emberek kétharmada (64 százalék) szerint a nőknek nehezebb összeegyeztetni a munkát és a magánéletet, mint a férfiaknak – állapították meg.

Háromból két válaszadó (64 százalék) nyilatkozta azt, hogy szívesebben dolgozik olyan főnökkel, akinek van gyermeke, legyen akár férfi vagy nő. Tízből mindössze három ember (29 százalék) mondta azt, hogy szívesebben dolgozik inkább csak női vezetővel, mint férfival.

A KINCS kutatásában megkérdezettek valamivel több mint fele (52 százalék) szerint több női vezetőre lenne szükség Magyarországon. Ezzel a gyermekesek nagyobb mértékben értettek egyet (56 százalék), mint a gyermektelenek (44 százalék). Kisebbségben vannak azok, akik szerint negatívan ítélik meg a sikeres karriert befutó nőket (43 százalék).

A megkérdezettek nagy többsége (91 százalék) egyetért azzal, hogy egy vezető kinevezésekor a teljesítmény számítson, és ne az, hogy valaki nő vagy férfi. A magyaroknak csak a negyede (24 százalék) gondolja úgy, hogy a női kvóta jó megoldás lehet a nők vezetői szerepvállalásának erősítéséhez – derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Kapcsolódó írásaink