Külföld

Novák Katalin: Mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük anya vagy egyszer az lesz

A köztársasági elnök az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának éves ülésén hétfőn New York-ban szólalt fel

Az egyetlen üzenetem, melyet a mai napon az Önök számára hoztam, annyi, hogy mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük (a legtöbbünk) édesanya vagy egy adott ponton az lesz – jelentette ki Novák Katalin.

Novák Katalin: Mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük anya vagy egyszer az lesz
...
Fotó: Facebook/Novák Katalin

Az államfő hangsúlyozta: a nőknek megadatott a kiváltság, hogy életet adjanak, ezért lehetővé kell tenni a lányoknak és nőknek szerte a világban, hogy saját maguk hozzák meg döntéseiket, és ne kényszerítsük őket az anyaság és a szakmai karrier közti választásra.

Novák Katalin kiemelte, hogy a nyugati világban a nőknek már hasonló esélyük van az érvényesülésre, mint a férfiaknak, „az oktatásban, a karrierben, a munkahelyi előrelépésben az érdemi különbséget az jelenti, hogy vállalunk vagy nem vállalunk gyermeket”.

„Mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük édesanya vagy egy adott ponton az lesz” – mondta Novák Katalin, hangsúlyozva, hogy ő maga is három gyerek édesanyja. Hozzátette: „irányíthatunk hadsereget, kormányozhatunk államokat, de a legfontosabbak és igazán nélkülözhetetlenek mégis a saját családunk számára vagyunk. Ott, és csak ott vagyunk pótolhatatlanok” – mondta.

A köztársasági elnök angol nyelvű beszédében figyelmeztetett: Soha nem látott erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák és eltántorítsák a fiatalokat a gyermekvállalástól, s jóllehet sokan idejétmúltnak gondolják a családos életet, Novák Katalin a hagyományos családok mellett kiállva leszögezte: „Értékeink az idő múltával sem változnak.”

Az államfő felhívta a figyelmet rá, hogy az anyából, apából és gyerekekből álló családok célkeresztbe kerültek, mitöbb, „sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben teljesednek ki”. Noha sokan támadják a családközpontú magyar modellt és „meg akarják akadályozni, hogy magunk döntsünk arról, hogyan neveljük a gyermekeinket”, Novák Katalin kijelentette: „Meg fogjuk védeni gyermekeinket, kultúránkat és a hagyományainkat.”

A köztársasági elnök az aktuálpolitikáról szólva Ferenc pápát idézve azt mondta, hogy igazságos háborúk nincsenek.
Úgy fogalmazott: „Megismétlem a béke iránti szilárd elkötelezettségünket. Békét akarunk! Mi, keresztények, mi, magyarok, mi, anyák, nem táplálni akarjuk ezt a háborút, hanem be akarjuk fejezni!”

Novák Katalin kiemelte, hogy Magyarországot, a háborúban álló Ukrajna egyik szomszédját képviseli. Azt mondta, a magyarországi és a határon túli magyarok nevében beszél, akik közül 150 ezren Ukrajna területén élnek, a magyar nemzeti közösség tagjaiként.

„Egy éve háború árnyékában élünk, és még nem látjuk a végét. A szenvedés elsősorban a családokat érinti” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának 67. éves ülésén a világ több országának államfője és kormánytagok is felszólaltak.

Novák Katalin a nők helyzetével foglalkozó testület ülése előtt az ENSZ-be delegált ifjúsági küldöttekkel találkozott, akikkel fiatalokat érintő és érdeklő témákról beszélgetett, valamint a nők társadalomban betöltött szerepéről. Beszámolt saját munkájáról és válaszolt a fiatalok kérdéseire.

A magyar ENSZ ifjúsági képviselő mellett a találkozón részt vett többek között az Európai Unió, Dánia, Németország, Svájc és Japán küldötte. Novák Katalin beszélt a család és karrier összeegyeztethetőségéről, saját tapasztalatairól és utalt a magyar kormányban végzett munkájáról ezen a téren.

Az esemény keretében Novák Katalin kétoldalú megbeszélésen vett részt Marokkó külügyminiszterével.

Az államfő hivatalos Egyesült Államokbeli látogatása kedden Florida állam fővárosában, Tallahassee-ben folytatódik.

Kapcsolódó írásaink