Krónika

Egész Európában ezen a helyen ragyognak a legszebben a csillagok

A tanúsítási eljárás keretében többek között fényképek alapján ellenőrizték a sziget éjszakai égboltjának minőségét

Megszületett a kontinens első Csillagoségbolt-szentélye – írta meg a roadster.hu.

Egész Európában ezen a helyen ragyognak a legszebben a csillagok
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Peter Zay

Egyre kevesebb helyet találunk a Földön, ahonnan a maga teljes pompájában látható az éjszakai égbolt – írta meg a roadster.hu. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség azért jött létre, hogy összegyűjtse ezeket, a világ utolsó, fényszennyezésmentes helyszíneit. A csillagnéző-pontokat öt kategóriába rangsorolják, amelyek közül a legjobb adottságokkal a Csillagoségbolt-szentélyek rendelkeznek, ezután jönnek a parkok, a rezervátumok, a közösségek és a legjobb városi helyek.

Csillagoségbolt-parkból nem egyet találunk a világon, Magyarországon például három van, a Zselicben, a Hortobágyon és a Bükki Nemzeti Parkban. De szentélyből világszerte mindössze tizenhetet jegyeznek.

Európában pedig egyetlenegyet: a walesi Llŷn-félsziget mellett található Bardsey-szigetet (walesiül Ynys Enlli).

A szentélyek elé szigorúbb kritériumokat állítanak az éjszakai égbolt minőségét illetően, mint a parkok elé, és a walesi sziget minden elvárást teljesít, miután nemcsak az Egyesült Királyság, de az egész világ egyik legsötétebb helye is.

A hozzá legközelebbi jelentős fényszennyező-forrás Dublin, amely több mint 112,6 kilométerre fekszik az Ír-tengeren.

A tanúsítási eljárás keretében többek között fényképek alapján ellenőrizték a sziget éjszakai égboltjának minőségét, és világításkezelési tervet is be kellett nyújtani. A szentélystátuszt pedig ezután rendszeresen felülvizsgálják, amihez folyamatosan méréseket kell végezni és azokról nyilvántartást vezetni.

A sziget varázsát egyébként már hatodik században felfedezték a szerzetesek, és kelta valamint keresztény kolostorokat létesítettek a területén, amelyek miatt a húszezer szent szigeteként került be a köztudatba. Ma egy mezőgazdaságból és halászatból élő kis közösség lakik itt, de a csillagnézőbe érkező turistákat is szívesen látják március és október között a tíz kiadó nyaraló valamelyikében – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink