Krónika

Nagy a baj Velencében

Akkora a szárazság, hogy kiapadhatnak a csatornák

A hetek óta tartó száraz téli időjárás aggodalmakat keltett azzal kapcsolatban, hogy a tavaly nyári vészhelyzet után újabb aszály fenyegeti Olaszországot. Az Alpokban a szokásos hómennyiségnek csupán kevesebb mint fele hullott le idén télen, ami meglehetősen aggasztó a tudósok és a környezetvédelmi csoportok szerint – írja a Reuters.

Nagy a baj Velencében
Akkora a szárazság, hogy kiapadhatnak a csatornák
Fotó: AFP

Velence − ahol általában az árvíz az elsődleges probléma − szokatlanul alacsony vízszinttel szembesül, amely lehetetlenné teszi a gondolák, a vízitaxik és a mentőautók közlekedését a híres csatornák némelyikén.

A velencei problémákért több tényező − az esőhiány, egy magasnyomású rendszer, a telihold és a tengeri áramlatok − együttesen okolható.

Az olasz folyók és tavak súlyos vízhiánytól szenvednek − közölte hétfőn a Legambiente környezetvédelmi csoport, amely főleg az ország északi részére figyel.

A Pónak, Olaszország leghosszabb folyójának, amely az Alpoktól északnyugatra az Adriai-tengerig folyik, az évnek ebben az időszakában 61 százalékkal kevesebb a vize, mint általában − tették hozzá közleményükben.

Kapcsolódó írásaink