Krónika

Az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar

Az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar a háború kitörésének évfordulóján, február 23-án este – áll a szervezet csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar
A vokális együttest 2002-ben alapította a Liszt-díjas Bubnó Tamás
Fotó: koncert.zeneakademia.hu

A hangversenyen elhangzik az a pravoszláv ének is, amelyet Hildur Gudnadóttir izlandi zeneszerző a Csernobil című nagysikerű sorozathoz dolgozott fel.

A kórus ötven, Magyarországon élő ukrán menekült számára biztosít jegyet a koncertre – áll a közleményben.

A görögkatolikus halotti megemlékező szertartás, a Panachida két részletének egyikét, a Boldog nyugalmat (Vicsnaja pamjaty) kezdetű éneket Bubnó Tamás harmonizálásában adják elő, ezt a művet dolgozta fel Hildur Gudnadóttir izlandi zeneszerző a Csernobil című, nagy sikerű sorozathoz. A dal fájdalmas párhuzamba állítja az atomkatasztrófa és a jelenleg is zajló háború tragédiáját – emelik ki a közleményben.

Papp Viktor ukrán és latin nyelven írt kompozíciója, az Ukrán Requiem tiszteletadás a civil áldozatok előtt, az elhunytak rokonai és mindazon ukrán állampolgárok előtt, akik rendkívüli fizikai és szellemi erővel viszik a vállukon az országot. Mint írják, a mű tiszteletadás az ukrán kultúra előtt, a háborúban a megtámadott nemzet kultúrája az egyik legelső célpont, amelyet a megszállók megpróbálnak ellehetetleníteni.

A koncert második felében csendül fel Liszt Ferenc egyik ritkán hallható egyházi kórusműve, a Requiem.

A katolikus gyászmisét Liszt Ferenc 56-57 évesen, fiának, kisebbik lányának és édesanyjának elvesztése után komponálta. A művet a legmagasabb szintű kamarazenei összhangzások, a tizenkétfokúság irányába való melodikus és akkordikus kitekintés, néhány helyen a kétkórusosság finom beemelése jellemzi, egyszer-egyszer pedig zenei szerepcserére is sor kerül, azaz az orgona lesz a szólista, miközben a kórus kíséri – hangsúlyozzák a közleményben.

A Szent Efrém Férfikar nyolc férfihanggal, különleges, kamarazenei megközelítésben szólaltatja meg az eredetileg négy szólistára és nagy kórusra írt kivételes, zseniális művet.

Az előadásban közreműködik Horváth Márton Levente Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és orgonaművész, Tóth Benedek üstdobon, Komlóssy Gábor és Végh Tamás trombitán, Boldizsár Zsolt és Király Boldizsár pedig harsonán.

A vokális együttest 2002-ben alapította a Liszt-díjas Bubnó Tamás. A Szent Efrém Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység rendkívül változatos zenéjére specializálódott, később a magyar férfikari hagyomány, valamint a kortárs zene irányába bővült repertoárjuk, majd a szakrális világzene és az együttes tagjai által komponált átiratok, átdolgozások és a saját darabok kerültek előtérbe.

Kapcsolódó írásaink