Krónika

Megkezdődött a lomtalanítás Budapesten

Elrajtolt a 2023. évi budapesti lakossági lomtalanítási program a fővárosban – tájékoztatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-t kedden.

Megkezdődött a lomtalanítás Budapesten
Idén is minden kerültben megtartják az éves lomtalanítást (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai évente egyszer, külön díjazás nélkül, előre meghirdetett menetrend szerint minden budapesti háztartástól elszállítják a nagydarabos hulladékot.

Idén Csepelen, február 13-án kezdődött az éves program, majd Lipótváros, Víziváros és a XVI. kerület következik – áll a közleményben.

A társaság kéri a lakosokat, hogy a lomtalanításra vonatkozó előírásokat tartsák be, és csak olyan holmit helyezzenek ki, amely nem károsítja a környezetet és nem gyűjthető szelektíven. Lomtalanítások alkalmával kizárólag nagydarabos hulladék (például elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki, azonban tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, mint a háztartási hulladék vagy a szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék, elektromos és elektronikai hulladék, az építési és bontási törmelék. Kerülni kell továbbá a sitt, a föld, a síküveg, a zöldhulladék, a textil, az ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék és a veszélyes hulladék kihelyezését is – fűzték hozzá.

A lomok elszállítását, majd az úttest megtisztítását a meghirdetett időpontban történő kihelyezést követő napon végzi a társaság, de az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan használójának a kötelessége.

A lomok kikészítésének időpontjáról és módjáról előzetesen, írásban tájékoztatják az érintett lakosságot, a budapestiek az Fkf.hu weboldalon, térkép segítségével kerület/körzet szinten is tájékozódhatnak a lakcímükre vonatkozó lomkikészítési dátumokról – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink