Krónika

Lábadozik Gogó, a hős mentőkutya

Több magyar alakulattal együtt vasárnap tért haza Törökországból a Kutyákkal az Életért Alapítvány mentőcsapata is. A kollektíva tagja volt Gogó, a mentőkutya, amely munkája során kisebb sérülést szenvedett.

Lábadozik Gogó, a hős mentőkutya
Már jól van Gogó
Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

Az első között érkeztek a törökországi katasztrófa helyszínére a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) munkatársai azért, hogy segítséget nyújthassanak a bajba került embereknek. A csapat tagja volt Gogó is, a mentőkutya, aki a harmadik napon egy óvatlan mozdulattal megvágta a mancsát. S bár a sérülést a helyszínen azonnal elláttak, a további munkából ki kellett vonni őt, mert fennállt a fertőzés veszélye.

A szervezet vezetője, Szabó Gábor ma hírt adott Gogó állapotáról. Mint közölte, az eb néhány napnyi pihenés után teljesen rendbe jön majd, és újra bevethetővé válik.

Utalt rá, nem Gogó sérülése volt az egyetlen nehezítő körülmény, ami hátráltatta a munkát. Hiába hallatszott mindenhonnan az emberek segélykiáltása a romok alól, gyakran mégsem tudtuk azonnal megkezdeni a mentést, ugyanis a markolók működtetéséhez sokszor nem volt elég üzemanyag – fogalmazott. Az utak állapota miatt a gázolaj- és benziellátás is akadozott, és ez ne csak az életmentést nehezítette, de a csapat pihenését is, ugyanis az első három napban a fűtésüket biztosító aggregátorok sem működtek. Emiatt tizennégy-tizenhat óra munka után csak a hideg sátorban tudták nyugovóra hajtani a fejüket.

Ahogy a hangok halkulni kezdtek, majd végleg elnémultak, már csak a keresőkutyák jelentették az utolsó reményt, hogy élve találjanak rá valakire a romok alatt – emlékeztetett az alapítvány elnöke.

A tevékenység során a keresőkutyáknak egészen a romok mélyére is be kellett hatolniuk, és ugatással jelezni, ha élő embert találtak – utóbbira szerencsére erre tizenegyszer volt példa. Ekkor többórányi bontási munkával tudtak csak közelebb kerülni a gyakran több méter mélyen eltemetett személyekhez. Kritikus segítséget jelentett a kutyák által meghatározott irány is, amelyet újra és újra pontosítottak, ahogy egyre mélyebbre hatoltak a romok közé.

Gogó rutinosnak mondható a romokon való mozgásban, ugyanis az alapítvány magyarországi bázisán felállított speciális, műromként funkcionáló mentőkutya-kiképzőbázison tökéletesen modellezik egy valódi katasztrófa körülményeit. Hazatérve az alapítvány szakemberei és a négylábú hősök folytatják munkájukat. Szabó Gábor hozzátette, a mostani tapasztalatok alapján máris kiképzőközpontjuk bővítését tervezik.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink