Krónika

Nem apróztuk el a sörfogyasztást tavaly sem

Nőtt az üzlet, de még messze a pandémia előtti szint

Nőtt tavaly a hazai söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, így a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes nedűk aránya.

Nem apróztuk el a sörfogyasztást tavaly sem
Korsóból a legjobb (képünk illusztráció)
Fotó: dpa via AFP/Jens Kalaene

Jó évet zárt a hazai söripar, de a pandémia előtti szint még odább van – mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére. Mint kifejtette, a nálunk jelen lévő öt legjelentősebb üzem (Borsodi Sörgyár Kft., Carlsberg Hungary Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Zrt., és az adatelemzésben részt vevő legnagyobb kisüzemi főzde, a Pécsi Sörfőzde Zrt.) együttes értékesítése 2022-ben 6,463 millió hektoliter volt, 1,3 százalékkal több a 2021. évinél, de 3,4 százalékkal alacsonyabb a 2019. évi 6,682 millió hektoliternél.

Az üzemek keményen küzdöttek az elszálló energia- és alapanyagárakkal, az ebből eredő termelési nehézségekkel, de visszatekintve elmondható, ha nehezen is, de nagyobb visszaesés nélkül zárták az évet – fogalmazott Kántor Sándor. Utalt rá, az öt legnagyobb magyar gyártó hozzájárulása a költségvetéshez a prémium szegmens bővülése, a jövedéki adó emelése és a NETA kiterjesztése nyomán a forgalmat jóval meghaladó mértékben, 9,3 százalékkal nőtt, 2022-ben összesen 85,7 milliárd forintot tett ki.

Hozzátette, a vállalatok mindemellett az általuk közvetlenül foglalkoztatottak létszámát is megőrizték, sőt további csaknem húszezer munkahely megtartásához is hozzájárultak a mezőgazdaság, vendéglátás és kereskedelem területén.

A prémium és szuperprémium sörök együttes forgalma immár hatodik éve töretlenül nő, 2022-ben elérte a teljes értékesítés mintegy harminc százalékát, 1,766 millió hektolitert.

Kapcsolódó írásaink

A maláta vonzásában

ĀSörtörténeti kiállítás látható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban – A nomád eleink által főzött létől a Monarchián át a szocializmusig