Krónika

Műanyagból is jó, de üvegpohárból igényesebb a sör

Igényesebb vendéglátóhelyeken minden sört a neki megfelelő pohárba töltenek – míg a fesztiválokon korunkban szinte csak műanyag poharakat lehet látni az emberek kezében. Van, aki üvegből, más dobozból hörpinti föl – egy azonban közös: aki szereti, annak gyakorlatilag mindegy az edény formája.

Műanyagból is jó, de üvegpohárból igényesebb a sör
Extrém sörviselet egy FC Schalke 04 és Bayern München meccsen
Fotó: AFP/Uwe Kraft

Anno, a középkorban a sört fizetség gyanánt osztogatták – például a végvári katonáknak. Egy vitéz napi adagja a mai mértékegységek szerint akár két és fél liter is elérhetett a béke idején – míg ha ostromlott várban szolgált, ennek a dupláját is megkaphatta. Persze itt nem a mai alkoholfokokra kell gondolni, hanem annál csöppet lazábbakra. És nem azért itták – leginkább a németek – mert be akartak rúgni, hanem sokkal inkább azért, mert a korban a víz tisztasága eléggé sok kívánnivalót hagyott maga után.

Azt, hogy ma miből és hogyan fogyasztják a világ népei ezen erjesztett italt, az Élesztőház közölt színes összeállítást. Mint a portálon megjelent cikkben aláhúzzák, ma már nem ivószaru, a bőrtömlő, kőkorsó pláne a fakupa járja a lakomán, mégsem mondhatni, hogy ne lenne fontossága annak, hogy miből és melyik nedűt isszuk. Aláhúzzák, a korsók és poharak ugyanúgy megtisztelik az italt, ahogyan például a bor esetében eljárunk.

Az üveg sérülékeny és törés esetén javíthatatlan anyag, amely ráadásul drágának is számított, így a 19. századig nem igazán beszélhetünk az ebből gyártott korsók jelentőségéről. Persze előfordultak, de nem olyan számban, mint manapság.

A felül nyitott pohárba töltött ital illata nyilvánvaló okok miatt jobban érezhető, mint üveges, netán dobozos társaié. S ez a mérések szerint mérhetően hozzájárul a fogyasztás élményéhez, pláne, hogy szájukat pedig úgy alakítják ki, hogy koncentrálják ezeket az aromákat. Az illata egyben a megspórolhatatlan előjátéka is a kóstolásnak.

A portál szerint a legnépszerűbbek egyike a hagyományos krigli. Masszív, szinte fegyvernek is beillő eszköz, amelybe főleg cseh vagy német lager söröket töltenek, hiszen nagy szája miatt hamar távozna egy erősebb, sűrűbb termék zamata.

Pintes pohár használata Angliában
Pintes pohár használata Angliában
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

A pintes pohár a fenekétől szája felé lassan szélesedik, amely itthon is egyre gyakoribb kelléke a puboknak. A magasabb alkoholtartalmú vagy gyümölcsös itókák egyértelműen nem bele valók.

Az úgynevezett Willi Bechert a pintes pohárhoz hasonló alakú, ám szájánál kissé újra elkeskenyedő forma jellemzi, így tovább benntartja a szénsavat és az illatokat. Univerzális, lager és ale fajták is kortyolhatók belőle.

A weizen hosszú, magas, vastag talpú, amelynek a szája éppen a vége előtt kissé összeszűkül. Kimondottan a szép habos és buborékos német búzasörök pohara, amely összegyűjti az értékes aromákat.

Az ovális, széles szájú belga kelyhet széles talppal és vékony szárral készítik. Kimondottan a szénsavban szegény, ám ízekben és illatokban gazdag sörökhöz való, máshoz nem is érdemes elővenni.

A sorba még sokféle alkalmatosság billeszthehtő, de zárásnak talán elég megemlíteni az úgynevezett tulipán-formát. Széles talp, fogni való vékony derék jellemzi – majd öblös alak, amely a szájhoz közel összeszűkül, megidézve a névadó virág formáját. Nem ivósörökhöz való, sokkal inkább magas alkoholtartalmú, ízlelgetni való nedű kerül bele.

Kapcsolódó írásaink