Krónika

Tovább dúl a belpolitikai válság Szlovákiában

Ma tesz vallomást az Országos Rendőrkapitányságon Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminiszter és Jozef Brhel nagyvállalkozó. A vád mindkettőjük esetében vesztegetés.

Tovább dúl a belpolitikai válság Szlovákiában
Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminisztert is vesztegetéssel gyanúsítják
Fotó: AFP/Omas Bendikovic

Nem csitulnak a belpolitikai hullámok északi szomszédunknál. Mint a pozsonyi Új Szó tudósításából kiderül, František Imrecze vallomása alapján vesztegetés miatt indult eljárás Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminiszter és Jozef Brhel nagyvállalkozó ellen.

Imrecze 2012 és 2018 között volt a pénzügyőrség vezetője, és miután 2021 januárjában az úgynevezett Vámszedő-ügy keretében őrizetbe vette a szlovákiai Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA), hamar elkezdett együttműködni a hatóságokkal. Az ő vallomására alapozva gyanúsították meg Robert Kaliňákot, valamint Jozef Brhel nagyvállalkozót, akit a sajtóban a Smer egyik mecénásaként emlegetnek.

A Denník N információi alapján Imrecze elégedetlen volt a pénzügyőrségnél kapott fizetésével, mivel korábban a magánszférában jóval többet keresett. Elmondása szerint a kinevezése után – amelyet állítólag Peter Kažimír korábbi smeres pénzügyminiszter intézett el – személyesen is találkozott Kaliňákkal, aki akkor már a belügyi tárcát vezette. A miniszter azt mondta neki, keresse fel Jozef Brhelt, ha egy kis „kiegészítésre” vágyik. Imrecze és Brhel végül évi kétszázezer ezer eurós (akkori áron háromszázhúszezer forintos) kenőpénzben egyeztek meg, amelyet 2013 és 2017 között ki is fizetett a vállalkozó.

Kaliňák tagadja a vádakat, szerinte az eljárás mögött a jelenlegi ügyvezető kabinet és a kormánykoalíció bosszúja és manipulációja áll, amely fél az előre hozott parlamenti választás eredményétől, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy bebörtönözze az ellenzéket. Állítja, az egész meggyanúsítás Imrecze kitalált vallomására épül, de tárgyi bizonyítékot a nyomozók nem tudnak felmutatni.

Robert Fico, a Smer elnöke kiállt párttársa mellett.

Kapcsolódó írásaink