Krónika

Marseille-ből indul majd a láng franciaországi útja

A láng franciaországi körbevitele – a görögországi meggyújtása és az ottani útja után – 2024 tavaszán kezdődik

Marseille-ből kezdi majd meg franciaországi útját a 2024-es párizsi olimpia lángja.

Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke „természetes és nyilvánvaló” döntésnek nevezte a „sportot szenvedélyesen szerető, szívélyes, közkedvelt és multikulturális” déli nagyváros kiválasztását, utalva egyben arra, hogy a települést görög hajósok alapították az időszámítás előtt 600 körül.

A játékok idején Marseille mellett zajlanak majd a vitorlásversenyek, és az ottani Vélodrome lesz összesen tíz női, illetve férfi labdarúgó-mérkőzésnek is a helyszíne.

A láng franciaországi körbevitele – a görögországi meggyújtása és az ottani útja után – 2024 tavaszán kezdődik. A pontos és teljes útvonalat idén május végén jelentik be.

A fáklya egy háromárbocos vitorlás, a Bélem fedélzetén érkezik majd Görögországból, és miután lehorgonyzott, kezdetét veszi egy nagy buli.

„Gyakran azt mondják, a sportban az eredményességhez jó rajt kell, ezért fontos nekünk, hogy ez az ünnepség szép és közkedvelt legyen” – tette hozzá Estanguet.

A jövő évi párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik, majd augusztus 28-tól szeptember 8-ig tart a paralimpia.

Kapcsolódó írásaink