Krónika

Erős szél és hó nehezítheti a közlekedést hétvégén

Vezessenek óvatosan!

A meteorológia előrejelzések szerint péntektől több megyében, szombaton szinte az egész országban viharos erejű széllökések, a magasabban fekvő területeken és északon újabb havazás várható – számolt be róla a Police.hu.

Erős szél és hó nehezítheti a közlekedést hétvégén
Vezessenek óvatosan!
Fotó: MH-archív/Béli Balázs

Az Országos Rendőr-főkapitányság az időjárási prognózisra való tekintettel összeszedett pár közlekedési tanácsot, amely hasznos lehet minden gépjármű-vezetőnek. 

Viharos szélben mindenképp csökkenteni szükséges a sebességét, fokozott figyelemmel ajánlatos közlekedni nagyobb követési távolsággal. Továbbá nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja.

A viharos széllökések kiszámíthatatlanok lehetnek, ezért két kézzel, erősen tartva kell fogni a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve.

Semmiképpen sem ajánlatos a hirtelen kormánymozdulat. A magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítani lehet hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére.

Ilyenkor a gyalogosok, kerékpárosok a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot igényelhetnek. A havas, csúszós mindenképp szükséges nagyobb követési távolságot tartani, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, lassabb közlekedés ajánlatos. Érdemes még a hirtelen fékezést is kerülni.

Kapcsolódó írásaink