Krónika

Így lopj vissza egy lefoglalt jachtot

Újabb részletek derültek ki Aliser Uszmanov lefoglalt jachtjának nyomtalan eltűnéséről

Új információk láttak napvilágot annak a nyomozásnak az eredményeként, amelyet a horvát rendőrség indított a szankciókkal sújtott Aliser Uszmanov lefoglalt, majd szőrén-szálán eltűnt luxusjachtjával kapcsolatban, derült ki az index cikkéből. 

Így lopj vissza egy lefoglalt jachtot
Egy típusazonos Sunseeker Ocean 90 típusú jacht a gyártó promóciós videójában
Fotó: Sunseeker International

Aliser Uszmanov, a Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátjaként számontartott üzbég származású oligarcha is rajta volt azon a szankciós listán, amelynek értelmében mások mellett Uszmanov külföldre menekített vagyontárgyait is zárolták az Európai Unióban éppúgy, mint az Egyesült Államokban, valamint az Egyesült Királyságban is. 

Tavaly márciusban például Uszmanov félmillió eurós, Maybach S650 Guard VR10 típusú páncélozott – golyó- és rakétaálló – limuzinját foglalták le az olaszországi Porto Cervo kikötőjében. Az autót egyébként maga az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is használta a pletykák szerint, amikor barátja birtokán mulatta az időt. 

Egy fokkal jobban fájt valószínűleg az üzbég származású oligarchának az Irina VU névre keresztelt, 35 méter hosszú luxusjacht, amelyet a horvát kikötőben foglaltak le a hatóságok. 

A 74 éves Irina Viner-Uszmanováról, az oligarcha feleségéről elnevezett hajót még márciusban iktatták a horvát hatóságok. A betinai kikötőben lefoglalt, 240 tonnás hajó viszont ennek ellenére még tavaly októberben elhagyta a dokkot, ráadásul még határellenőrzésen is átesett Dubrovnikban.

Arra azonban, hogy ez hogyan is történhetett, eddig kellet várni. Az ügyben folytatott rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy négy horvát állampolgár is részt vett a hajó szöktetésében. Az ügy első számú, 58 éves gyanúsítottja ugyanis annak ellenére toborzott legénységet, hogy számára a hajó nemzetközi zárolásáról szóló értesítőt megküldték.

Az ügy második számú gyanúsítottja kapitányként vett részt, míg a harmadik és negyedik számú gyanúsított, a személyzet tagjai a nyomozás alapján nem tudtak a korlátozó intézkedésekről.

A toborzott legénység ezután 2022 októberében a Horvát Köztársaság lobogója alatt kihajózott a Murter szigetén levő betinai hajógyárból, ahol a jachtot őrizték, átestek a határellenőrzésen, majd három nappal később már Törökországban horgonyoztak. 

A cseles szöktetés részeként az Irina VU helyére rögtön az indulás után egy másik, megtévesztésig hasonlító hajót állítottak. Az üggyel összefüggésben a horvát hajózási biztonsági főosztály vezetőjét és két kikötőmestert elbocsájtottak.

Kapcsolódó írásaink

Kincs, ami nincs

ĀAkadálytalanul kihajózott Horvátországból egy lefoglalt orosz luxusjacht, a kormányfő felelősségre vonást ígér