Krónika

Négyen kaptak Jelenlét díjat a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól

Négyen kapták meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által alapított Jelenlét díjat az idén, a kedden átadott kitüntetéssel a legszegényebb településeken dolgozó szociális segítők munkáját ismerik el.

Négyen kaptak Jelenlét díjat a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól
A Jelenlét díj kitüntetettjei: Vanya Lóránt közfoglalkoztatási koordinátor (b2), Boros Julianna egyetemi oktató, a Felzárkózó települések program regionális szakmai vezetője (b3), Böröcz Lívia, a Magyar Református Szeretetszolgálat felzárkózási ágazatvezetője (j3) és Vörösné Bangó Melinda tarnabodi koordinátor (j2), valamint Lantos Szilárd, a Felzárkózó települések program szakmai irányítója (b) és Vecsei Miklós, a szolgálat alelnöke (j) a szervezet által alapított díjak átadásán az Uránia Nemzeti Filmszínházban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A budapesti ünnepségen Vecsei Miklós, a szervezet alelnöke, a diagnózis alapú felzárkózási stratégia végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztos azt mondta, hogy a háromszáz legszegényebb településen annyi ember él, mint Komárom-Esztergom vármegyében. A következő húsz évben pedig ezen a háromszáz településen fog megszületni a gyermekek hét-nyolc százaléka – tette hozzá.

Közölte: miniszterelnöki biztosként ennek a háromszáz településnek a felzárkózásáért felel.

Hangsúlyozta: az ott található nyolcvanezer lakásból húszezer teljesen komfort nélküli, az emberek oktatási, munkanélküliségi, egészségi adatai pedig öt-hatszor rosszabbak az országos átlagnál.

A kormány azonban hadat üzent ennek a nyomorúságos állapotnak – jelentette ki. Azt mondta, nemcsak a háromszáz település „felemelése” komoly küldetés, hanem annak elhitetése is a társadalommal, hogy a törekvésnek van eredménye.

Az ünnepségen a Máltai Szimfónia adott koncertet. Vecsei Miklós kiemelte: a fiatalok nem tanulnak szolfézst, a program lényege, hogy résztvevői már első alkalommal megérezzék a közös zenélés örömét.

A Máltai Szimfónia a Felzárkózó települések program kötelező eleme, amelynek keretében több mint ezer gyermek játszik hangversenyen is.

A miniszterelnöki biztos közölte, hogy a fiatalok kilenc településről érkeztek: Erkről, Göncruszkáról, Monorról, Nagycserkeszről, Nyírmihálydiból, Pocsajról, Tarnabodról, Tarnazsadányról és Tiszaburáról. Budapesten ötventagú zenekar lépett fel.

Jelenlét díjat kapott Boros Julianna egyetemi oktató, a Felzárkózó települések program regionális szakmai vezetője, Böröcz Lívia, a Magyar Református Szeretetszolgálat felzárkózási ágazatvezetője, Vanya Lóránt közfoglalkoztatási koordinátor, valamint Vörösné Bangó Melinda tarnabodi koordinátor.

Az eseményre összeállított sajtóanyagban azt írták, hogy a Belügyminisztérium kezdeményezésére adtak koncertet a fővárosban az ország legszegényebb kistelepülésein élő fiatalok.

A Máltai Szimfónia a szeretetszolgálat zenei-szociális programja, amely eszközként használja a muzsikát, hogy segítse a hátrányos helyzetű, iskolai problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését. A különórákra el nem jutó fiataloknak 35 helyszínen biztosít a nehéz elméleti ismeretek helyett inkább a gyakorlatra építő hangszeres oktatást. A városoktól jellemzően távol eső településeken ezer gyermek tanul zenélni, közülük a legkiválóbbak tavaly többször is felléptek a Zeneakadémián. A Máltai Szimfónia egy venezuelai program átültetése Magyarországra.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-ban Magyar Örökség díjjal elismert Jelenlét programja a módszertani alapja a 2019-ben indult, a háromszáz legszegényebb magyar településen megvalósított Felzárkózó települések programnak.

A Jelenlét díjat a szeretetszolgálat 2017-ben alapította a Jelenlét programban dolgozók áldozatos munkájának elismerésére. A bronzplakettet Csíkszentmihályi Róbert (1940–2021) Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész alkotta, az emlékérem „a jóléti erkély és a nyomor kapcsolatát ábrázolja”.

Kapcsolódó írásaink