Krónika

Világsztárok kedvenc autói érkeztek Magyarországra

Tulajdonosaik között olyan jól ismert nevek szerepelnek, mint Frank Sinatra, Ringo Starr, Pablo Picasso, Christian Dior, Tony Curtis

A Balaton-felvidék festői környezetében, Dörgicsén található Kaáli Autó-Motor Múzeum országos és nemzetközi hírnevét már eddig is legendás, ritkaautó-gyűjteményének köszönhette. A most érkezett világhírű gépkocsik kiállításával egy olyan szintet léptek, amely a legigényesebb autórajongók képzeletét is felülmúlja.

Világsztárok kedvenc autói érkeztek Magyarországra
Világsztárok kedvenc autói érkeztek Magyarországra
Fotó: MTI

Hazánkban most először lesz látható az 1963-ban gyártott igazi francia luxusmárka, a Facel Vega II, a sztárok kedvence. Összesen 182 darabot gyártottak belőle 6,3 literes V8 Chrysler motorral. Abban az időben a leggyorsabb négyüléses luxuskupénak és sokak szerint a világon valaha gyártott legszebb autónak tartották. Tulajdonosaik között olyan jól ismert nevek szerepelnek, mint Frank Sinatra, Ringo Starr, Pablo Picasso, Christian Dior, Tony Curtis és sokan mások.

Szintén most érkezett az 1960-ban gyártott kézi váltós Lancia Flaminia GT 2.5 Touring, amelyhez hasonlót olyan sztárok vezettek, mint Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Brigitte Bardot vagy Audrey Hepburn.

Angliában köztudott volt, hogy Erzsébet királynő sokszor személyesen vezette a Rover P5B Coupé automatic gépkocsiját nemhivatalos ügyeinek intézésére. A 3.5 literes motorral rendelkező autó JGY 280 rendszámot kapott. Egy ilyen típusú kocsit állítottak ki most Dörgicsén.

A gyűjtemény egyedi darabjának számít a német Bitter Coupé SC 3.0, amelyből mindössze 395 darabot gyártottak. Hasonlósága miatt az utakon sokszor Ferrarinak nézik.

A világ legalacsonyabb négyszemélyes autója a 12 hengeres, 1973-ban gyártott Lamborghini Espada Series 3, ami egy svájci gyűjtőtől érkezett, eredeti gyári állapotában. Az utóbbi két kocsitípusnak is sok közismert tulajdonosa volt.

Ezek a most érkezett autók a kiállítás állandó darabjai lettek. Speciális LED megvilágításban tündökölnek, állaguk megőrzése érdekében 20 fokos hőmérsékleten és 50 százalékos páratartalmú légtérben.

A Kaáli Autó-Motor Múzeum kizárólag csak a honlapon (http://kaali.hu) történő regisztrálás után, csoportos tárlatvezetés mellett látogatható.

Kapcsolódó írásaink