Krónika

Büntetés a kizárólagos magyar feliratért

Fizetnie kell a kézdivásárhelyi önkormányzatnak, mert egy rendezvényüket csak magyar nyelven hirdették meg a világhálón. A település vezetését a Méltóságért Európában Polgári Egyesület jelentette föl Bukarestben.

Büntetés a kizárólagos magyar feliratért
Hiányzik a román felirat (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Elutasította bukaresti legfelsőbb bíróság Kézdivásárhely polgármesteri hivatalának a fellebbezését egy kétezer lejes (százhatvan ezer forintos) bírság ellen, amelyet azért szabott ki a településre az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mert az egy nyilvános eseményt kizárólag magyar nyelven hirdetett meg a közösségi médiában – írta meg pénteken a Háromszék. Mint a tudósításból kiderül, a hivatalt a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke jelentette föl.

A szervezet elnöke, Dan Tănasă szerint a kézdivásárhelyi városvezetés „etnikai alapú diszkriminációban részesítette” a magyart nem ismerő román állampolgárokat.

Az eset nyomán Bokor Tibor polgármester az igazságszolgáltatáshoz fordult, de a fellebbezését a Bukaresti Táblabíróság és a legfelsőbb bíróság is elvetette.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom