Krónika

Több halálos áldozatot szedett a kíméletlen tél Japánban

A havazás miatt repülőjáratok százait törölték

Több halálos áldozata van a kíméletlen téli időjárásnak Japánban, csütörtök reggelre viszont enyhült a havazás, és lassan megindult a forgalom a korábban a hó miatt lezárt autópályán is.

Több halálos áldozatot szedett a kíméletlen tél Japánban
A szigetország több pontján is rekordalacsony, mínusz 12 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek
Fotó: Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP/Naoki Haranaka

Helyi idő szerint csütörtök délután legkevesebb öt emberről lehetett tudni, aki életét vesztette az előző nap kezdődött heves havazásban és fagyban.

A szigetország több pontján is rekordalacsony, mínusz 12 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, miután szerda reggel a helyi sajtó 93 centiméteres hóvastagságról számolt be.

A nyugati Kiotó és Siga prefektúrákban több ezer ember volt kénytelen vasútállomáson vagy valamelyik pályán rekedt vonatban éjszakázni.

A Sigából kivezető autópályán 34 kilométer hosszú sor torlódott fel, ezért az út egy szakaszát szerda este lezárták. Az autópálya karbantartói a helyszíni beszámolók szerint szerda éjjel vizet és élelmet osztottak a járművekben rekedt embereknek. A térdig érő hó nagy részét csütörtök reggelre eltakarították, és lassan megindult a forgalom az autópályán.

...
Hókotrók távolítják el a felgyülemlett havat a Shin-Meishin gyorsforgalmi úton, Komono városában, 2023. január 26-án. Nagy számú jármű ragadt a gyorsforgalmi úton – több mint 10 órán keresztül
Fotó: Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP/Osamu Kanazawa

A havazás miatt repülőjáratok százait törölték.

A zord időjárás a Japánnal szomszédos Dél-Koreát is elérte. A fővárosban leesett hó reggelre sípályává varázsolta az úttesteket, az autóforgalom így Szöulban is megbénult, noha károkról vagy sérülésekről egyelőre nem tudni.

Kapcsolódó írásaink