Krónika
Közösségi disznóvágás Hosszúfaluban
A hús feldolgozásának módszerei a régi tudáson alapulnak, csak a mai, dinamikusabb életünkhöz igazodva lettek egyszerűbbek, gyorsabbak az eljárások – írja cikkében a szlovéniai magyarok hetilapja, a Népújság. Mint olvasható, a Muravidéken szerencsére még nem vesztek ki a nemes hagyományok, így ennek jegyében Hosszúfaluban a helyi közösség, a Fehér Jani Művelődési Egyesület, a fociklub és a tűzoltók összefogásával egy klasszikus muravidéki falusi disznóvágást mutattak be az érdeklődőknek.
A százhúsz kilogrammos sertést egy helyi gazdától vásárolták, a hentes pedig Bíró József volt. Mintegy harminc önkéntes dolgozott egész nap azon, hogy az állat minden porcikáját feldolgozzák. A termékek az esti, negyvenfős vacsoránál szinte mind el is fogytak.