Krónika

Gyógyszerrel lassítanák a kutyák öregedését

A korai eredmények néhány kutya esetében már jobb egészségi állapotra engednek következtetni

Két különleges gyógyszeren is dolgozik a Loyal nevű vállalat, melyek hosszabb, egészségesebb életet biztosítanának a kutyáknak – írta meg a hvg.hu.

Gyógyszerrel lassítanák a kutyák öregedését
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A legjobb barátaink, sajnos, csak az életünk egy viszonylag rövid szakaszában tudnak mellettünk maradni, mivel jellemzően – fajtától függően – nem élnek tíz évnél sokkal tovább – írta meg a hvg.hu.

Ugyanakkor elképzelhető, hogy a megoldás már a kanyarban van: egy amerikai, Loyal nevű, 2019-ben alapított biotechnológiai startup ugyanis olyan gyógyszereken dolgozik, melyeknek köszönhetően a kutyák hosszabb, egészségesebb életet élhetnek.

A Loyal célja ugyanis, hogy csökkentse a kutyák életkorral összefüggő betegségeit, mint a rák, a köszvény, az izomvesztés, a kognitív hanyatlás vagy a neurodegeneráció.

Ráadásul a cég abban is reménykedik, hogy a termékei áttörést hoznak az emberek körében is, de természetesen könnyebb a kutyákkal kezdeni, mert négylábú barátaink a rövidebb élettartamukból fakadóan hamarabb szolgálhatnak látható eredményekkel. Emellett a kutyák és az emberek korral összefüggő betegségei is hasonlók.

A kutyák öregedése ugyanakkor fajtánként változásokat mutat: például a kisebb fajták sokkal, bizonyos esetekben akár kétszer tovább élnek, mint a nagyobbak. Utóbbiak rövid élettartamához minden bizonnyal a beltenyésztés is hozzájárulhat – a rövidebb élettartam ugyanakkor lehetőséget biztosít a Loyalnak arra, hogy megtalálja, mi az alapja ennek, és azt megcélozva lelassítsa az öregedést, ami így inkább egy közepes kutyáéhoz hasonlítana.

Mint a San Francisco Chronicle beszámolójából kiderül, a Loyal két gyógyszert tervez: egyet nagy testű, egyet pedig más méretű kutyáknak. Ugyan két klinikai vizsgálatot már megkezdtek, és szeretnék ezeket kiterjeszteni a későbbiekben, hogy 2024-ben már megkapják a szakhatóság jóváhagyását az egyik, kisebb kutyákat célzó gyógyszerre. A másik változat ezt követné, de természetesen a hatósági jóváhagyás sem garantált.

A korai eredmények néhány kutya esetében már jobb egészségi állapotra engednek következtetni, de az élettartam javulására vonatkozóan még ezek nem szolgálnak válasszal – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink