Krónika

Élő sziklákat találtak Romániában

Mozognak és növekednek

Különleges szikláknak ad otthont egy romániai település, Costești, a kődarabok mintha mozognának és növekednének – írta meg az Origo.

Élő sziklákat találtak Romániában
A trovantok fontos turisztikai látványosságnak számítanak Romániában
Fotó: AFP

A különleges sziklákat trovantoknak nevezték el. Változatos alakban és méretben találhatók meg a természetben – némelyikük elfér a tenyerünkben, míg mások akár 4,5 méter magasak is lehetnek. Romániában húsz helyen találhatók trovantok, és eddig több százat fedeztek fel belőlük – írta meg az Origo.

Kiemelték, az élőlényekre emlékeztető viselkedés a legújabb kutatások szerint azzal magyarázható, hogy a kalcium-karbonát tartalmú sziklák egy szilárd kőmagból és az azt körülvevő homokkőrétegből állnak. Esőzésekkor ez a homokkőből álló héj megszívja magát vízzel, amitől a sziklák mérete és alakja megváltozik, sőt, el is mozdulhatnak eredeti helyükről.

Több trovantot kettévágtak már, belsejükben a fák évgyűrűihez hasonló struktúrák figyelhetők meg.

Kiemelték, a trovantokat már több mint kétszáz éve vizsgálják, eredetük azonban mai napig rejtély. Egyes feltételezések szerint hatmillió évvel ezelőtt alakultak ki nagy erejű földrengések hatására.

A trovantok fontos turisztikai látványosságnak számítanak Romániában. 2004-ben természetvédelmi területnek nyilvánították a sziklák környékét, és különböző intézkedésekkel védik a köveket az emberi és természeti hatásokról – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink