Krónika

A tengerbe „temették” az Oszakai-öbölben elpusztult ámbráscetet

A japánok által szeretetteljesen Jodo-csannak becézett ámbráscetet először január 9-én látták bolyongani az Oszakai-öbölben

A tengerbe „temették” csütörtökön Japánban az Oszakai-öbölben elpusztult ámbráscetet.

A tengerbe „temették” az Oszakai-öbölben elpusztult ámbráscetet
Az ámbráscete tetemét oszakai búvárok vontatják az Oszakai-öbölben 2023. január 18-án
Fotó: AFP/Yomiuri/Kota Kawasaki

A 15 méteres bálnára 30 tonnás betontömböket erősítettek, majd hajóval kivitték a nyílt tengerre, és a Kii-félsziget térségében a nehezékek segítségével a tengerfenékre süllyesztették.

Eleinte felmerült, hogy a 38 tonnás bálna tetemét ideiglenesen a szárazföldön ássák el, és az elbomlás után megmaradó csontvázat egy múzeumban helyezik el, de ezt a tervet végül elvetették, mert senki sem kérte az állat maradványait a hatóságoktól – közölte Macui Icsiro oszakai főpolgármester.

A japánok által szeretetteljesen Jodo-csannak becézett ámbráscetet először január 9-én látták bolyongani az Oszakai-öbölben, a Jodo folyó torkolatánál. A hatalmas tengeri emlős egyre jobban legyengült, végül január 13-án a halálát állapították meg.

Az Oszakai-öbölben ritkán észlelnek bálnát, mert az öböl bejáratát nagyrészt elzárja az Avadzsi-sziget, és csak két keskeny – északi és déli – átjáró biztosít összeköttetést a nyílt tengerrel.

Az Oszaka partjainál legutóbb – 2021 júliusában – talált bálnatetemet elföldelték, a maradványokat később kiásták, és 2022 decembere óta az oszakai természettudományi múzeumban őrzik.

Kapcsolódó írásaink