Krónika

Kifogásolt kifogások a Petőfi-szobor kapcsán

Kifogásolja a Sepsiszentgyörgyön felállítandó Petőfi-szobor kiválasztására felkért szakmai zsűri, hogy az önkormányzat lakossági nyomásra új pályázatot ír ki a köztéri alkotásra. Az alkotás javarészt légiesnek titulálható kivitelezésével verte ki sokaknál a biztosítékot.

Kifogásolt kifogások a Petőfi-szobor kapcsán
Erre a térre kerülne a vitatott alkotás
Fotó: Sepsiszentgyörgy városának közösségi oldala

Július végén avatnák föl Petőfi Sándor köztéri szobrát a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön. Az alkotás a helyi önkormányzat, Kovászna megye valamint a helyi kulturális intézmények által meghirdetett Petőfi-emlékév záróeseményeként kerül(het)ne a helyére. A város által kiírt pályázatra hat terv érkezett, a szakmai zsűri Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész alkotását ítélte a legjobbnak, aki hétköznapi emberként ábrázolta az ifjú Petőfit.

Sokak szerint az alkotás túlzottan légiesre sikeredett
Sokak szerint az alkotás túlzottan légiesre sikeredett
Fotó: Facebook.com

A nyertes tervet azonban a közösségi oldalakon számos kritika érte a lakosság részéről, így az önkormányzat decemberben bejelentette, új megmérettetést indít. Vetró András szobrászművész, a zsűri egyik tagja a Háromszék napilapnak azt mondta, a döntéssel hitelét vesztette a grémium, amelynek tagja volt még Bocskay Vince szobrász, Jánó Mihály és Bordás Beáta művészettörténész, valamint Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok. Vetró András hangsúlyozta, Petőfi Sándor emblematikus alakját nagy kihívás újszerűen megmintázni, megítélése szerint Gergely Zoltánnak sikerült. Egyben hozzátette, nem volt helyes lépés engedni az utca nyomásának, és új pályázatot kiírni.

A sepsiszentgyörgyi városvezetés azzal indokolta döntését, hogy az eredeti mű nem a szabadságharcos, forradalmár Petőfit helyezte előtérbe, hanem az egész embert, így az új kiírás megköveteli a költőre és korára jellemző jegyek felvonultatását. Egy szakmai grémium által meghatározott sorrendet soha nem fogok megváltoztatni, de a lakosság véleményét is szeretném figyelembe venni – írta korábbi közleményében Antal Árpád polgármester.

A július 31-ére tervezett szoboravató a Háromszéken is meghirdetett Petőfi-emlékév zárómomentuma lenne. Ez január elsején kezdődött a költő születésének 200. évfordulója alkalmából, és halálának évfordulóján zárul. Az emlékév keretében a székelyföldi közgyűjtemények több tárlatot is terveznek, az 1848-as forradalom ereklyéit és a költő életét is bemutatják Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában.

Kapcsolódó írásaink