Külföld

Elkészültek a romániai Kommunizmus Múzeum látványtervei

Romániai szinten egyedülálló múzeumot alakítanak ki Sepsiszentgyörgyön, a hajdani Dohánygyár egyik épületében. A közgyűjteményben három emeleten, korszakokra bontva, interaktív eszközökkel mutatják be, milyen volt az élet a kommunizmusban.

Elkészültek a romániai Kommunizmus Múzeum látványtervei
A volt Dohánygyár mellett épül föl az új múzeum
Fotó: Sepsiszentgyörgy városának közösségi oldala

A magyar, azaz a székelyföldi közösség szemszögéből közelíti meg a kommunizmus korszakát az az új és egyedülálló múzeum, amelyet Sepsiszentgyörgyön, a hajdani Dohánygyár egyik épületében alakítanak ki - közölte pénteken a Magyar Szó. Az orgánum annak kapcsán emlékezett meg a beruházásról, hogy Antal Árpád, a település polgármestere e héten írta alá az Országos Helyreállítási Alappal (PNRR) az erről szóló szerződést. A szervezet 11,4 millió euróval támogatja a projektet.

A hajdani Dohánygyár épületegyütteséből egy olyan szárnyat választottak ki, amely az 50-es, 60-as években épült. Az egykor raktárnak használt ingatlan ad majd otthont a 21. század elvárásainak megfelelő, korszerű, interaktív eszközöket is felvonultató, de a kommunizmus hangulatát idéző tárlatnak. A négy emeleten összesen háromezer négyzetméteren kialakított állandó közgyűjtemény a kommunista rendszert korszakonként mutatja be.

Az alagsor a rendszer brutalitását szemlélteti, a második a kommunista politikai és gazdasági hatalomátvételt, a vidéki és a régi elit megtörését, a Magyar Autonóm Tartományt, a mindennapi életet eleveníti föl, a harmadikon a Ceușescu-korszak kap helyet, majd az 1989-es forradalom bemutatásával zárul a kiállítás.

Az épületben lehetőség lesz „kibérelni” egy olyan lakást, amelyben a rendszerhez korhű módon kialakított bútorzat, áramkiesések és csöpögő csapok tarkítják majd a bent töltött időt.

Kapcsolódó írásaink