Krónika

Végstádiumú rákból gyógyult meg egy kísérleti módszernek köszönhetően

Egy brit férfi teljesen felgyógyult az epevezetékrákból a Christie NHS Foundation Trust által végzett klinikai vizsgálatnak köszönhetően – adta hírül a The Independent. Az 51 éves Robert Glynnnél két éve diagnosztizálták a rákot, miután epehólyagfertőzéssel szállították kórházba.

Végstádiumú rákból gyógyult meg egy kísérleti módszernek köszönhetően
Műtét egy kórházban (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az epevezetékrák a rákos betegségek egy különösen agresszív formája, az Egyesült Királyságban évente mindössze 1000 embernél diagnosztizálják ezt a betegséget.

Glynn-nek felajánlották a lehetőséget, hogy részt vehet az immunterápia klinikai vizsgálatában a Christie-ben. A klinikai vizsgálatok olyan kutatások, amelyek az új orvosi kezelések, például gyógyszerek vagy terápiák hatékonyságát értékelik ki a pácienseknél. Egy immunterápiás gyógyszert kezdtek el szedetni vele, ezt kemoterápiával kombinálták.

A férfi daganatai mindenki meglepetésére elkezdtek visszahúzódni. Glynn így áprilisban már áteshetett egy műtéten, hogy eltávolítsák daganatait. A sebészek azonban már csak elhalt szöveteket találtak, ami azt jelentette, hogy a kezelés elpusztította az összes rákos sejtet.

A betegnek a műtét óta nem volt szüksége további kezelésre, és háromhavonta végzett vizsgálatai azt mutatják, hogy teljesen felépült.

Kapcsolódó írásaink