Krónika

Magyar felfedezés a rákkutatásban

A kén szerepe az emlőtumorban és a hasnyálmirigyrákban

A közelmúltban két rangos, nemzetközileg elismert folyóiratban jelent meg közlemény az Országos Onkológiai Intézetben működő Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium keretein belül végzett kutatási eredményekről. A legagresszívabb és rendkívül súlyos kimenetelű emlőtumor altípuson és hasnyálmirigy-karcinómán végzett kutatások eredményei rávilágítottak a kén anyagcsere tumorbiológiai szerepére – erről küldött tájékoztatást lapunknak az Országos Onkológiai Intézet.

Magyar felfedezés a rákkutatásban
Mellrák tudatosság
Fotó: AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/SPD/SAMUNELLA

A rákkutatás világában egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a kutatások, amelyek arra engednek következtetni, hogy daganatsejteket megváltozott anyagcsere-folyamatok jellemzik, amelyek nagy hatással vannak a daganatos megbetegedések súlyosbodására, valamint terápiás kimenetelére.

A nemrég „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítéssel kitüntetett, valamint az ország „TOP 50 kiváló kutatási infrastruktúrája” közé beválasztott Országos Onkológiai Intézet Kutatási Centrumában működő, Nagy Péter által vezetett Molekuláris Immunológia és Toxikológia Osztály kutatói ezek közül a kén anyagcseréjével foglalkoznak, és azokat a folyamatokat tanulmányozzák, amelyek a különböző daganatok kialakulásában, a tumorsejtek osztódásában és az áttétek képződésében játszanak meghatározó szerepet. Így az intézetben végzett alapkutatások a daganatok biokémiájának mélyebb megismeréséhez és megértéséhez vezetnek, a jövőben pedig akár terápiás fejlesztések alapját is képezhetik.

Hasnyálmirigy cellák rákos sejtjei
Hasnyálmirigycellák rákos sejtjei
Fotó: AFP/NIH

A nemrég az amerikai szaklapokban is publikált eredmények rávilágítottak a kénre jellemző anyagcsere-folyamatok két kulcsfontosságú enzimének szerepére, amelyek az emlőtumor sejtekben, valamint a hasnyálmirigy daganatsejtekben emelkedett mennyiségben voltak jelen, együttes gátlásuk pedig daganatok csökkent agresszivitásához, a rákos sejtek lassabb növekedéséhez és osztódásához, valamint az áttétképződés gátlásához vezetett.

Mindez arra enged következtetni, hogy a két enzim szükséges a tumor túléléséhez és fejlődéséhez, míg gátlásuk a tumorsejtek pusztulásához vezet, amely új, hatékony terápiás módszerek kidolgozására adhat lehetőséget.

A kutatási eredmények segítik a rákos sejtekre jellemző molekuláris folyamatok megértését, amely a jövőben a diagnosztikai módszerek, valamint új, innovatív eljárások fejlesztésére adnak lehetőséget.

Kapcsolódó írásaink