Krónika

Bombasztikus ősi lelet került elő a földből

A németek már korábban felfedezték, de visszatemették

Az ősi Magnesia (Magnészia) városa a görögös hangzású neve ellenére ma Törökország területén található, annak is a legnyugatibb csücskében – írta meg a promotions.hu.

Bombasztikus ősi lelet került elő a földből
Magnesia városa
Fotó: AFP

Magnesia hajdan görög település volt, mégpedig a jelentősebbek közé tartozott, elsősorban a termékeny talajának köszönhetően, amelyen szőlőt, fügét, illetve más gyümölcsöket, zöldségeket termesztettek – olvasható a promotions.hu-n.

Megjegyezték, Magnesia a magnészok törzséről kapta a nevét, alighanem az ő uralkodójuk lehetett Iaszón, aki a legendás Aranygyapjú megszerzésére indult. A Krisztus előtti 1. évezred végén a magnészok Thesszália urainak fennhatósága alá kerültek – írták.

Ennek a városnak a maradványai között bukkantak most rá egy nagyon jelentős építészeti leletre, Zeusz hajdani templomának kapujára. Török régészek ásták ki a földből, akik már évtizedek óta dolgoznak a területen, mégis csak most került eléjük ez a felfedezés – jegyezték meg.

Kiemelték, az egykori görög templom létezéséről már az 1890-es évek óta tudtak, ám az akkor feltárást végző német szakemberek visszatemették a romokat, emellett a közelben egy másik, Artemisznek szentelt templom is található, azt azonban már feltárták.

„A Zeusz-templom az építészeti története miatt érdekes leginkább. A Krisztus előtti 3. évszázadra vezethető vissza, vagyis a hellenisztikus időszak legkorábbi templomai közé tartozik” – magyarázta a felfedezés jelentőségét egy régész. Az 1890-es években ott talált tárgyak nagy részét egyébként a németek hazaszállították, akkor még ez volt divatban, így rengeteg értékes és ritka lelet került ki Törökországból.

Kiemelték, a kutatók becslése szerint a Zeusz-templom hajdani részeinek akár 10 százaléka is Berlinbe kerülhetett. A mostani feltárások során nagyjából az ősi építmény 60–70 százaléka kerülhet elő, ami szenzációs eredménynek számítana – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink