Krónika

Páratlan felfedezésre került sor egy murgai templom felújítása során

A kis község evangélikus templomának felújítása során egy 226 éves időkapszulát találtak

A murgai evangélikus templom felújítása során, egy lefalazott fülkében találták meg azt a még 1796-ban készült emlékkövet, amiben elrejtve egy időkapszulát találtak – írta meg a teol.hu.

A dátummal ellátott kődobozra falszigetelés közben bukkantak. A rajta lévő dátum azonban nem a templom építésének kezdete, hanem befejezésének a dátuma, hiszen az építkezés 1785-ben kezdődött.

A lelet jelentőségéről a portálnak a felújítást koordináló Balogh Margit történész úgy fogalmazott: „A németség templomépítészeti kultúrájából ilyen még nem került elő.” A ládán olvashatók más feliratok is, például a négy oldalán a Jeszenszky név szerepel. A báró Jeszenszky volt az a család, amely a bécsi udvartól megkapta Murgát és Csibrákot a törökök kivonulása után.

Az időkapszulát egyelőre még nem nyitották ki. A történész a portálnak ennek kapcsán hangsúlyozta: „Csak kívülről szemlélgetjük, megvárjuk a szakembert, a restaurátort, addig nem nyitjuk fel. Nem tudhatjuk, hogy mi történik, ha érintkezik a levegővel, ha 226 év elteltével friss oxigént kap. Keskeny befőttes üvegre emlékeztető tokban korabeli pénzérmét és egy kis papirusztekercset vélünk felfedezni.”

A tervek szerint az emlékkő megtekinthető lesz majd. A felújítás végeztével a tervek szerint eredeti helyén plexifal mögött láthatják majd az érdeklődők.

Kapcsolódó írásaink