Krónika

A tűzoltók számára nem volt békés a szilveszter

Az év utolsó napján 197 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 137 eset igényelt tűzoltói beavatkozást – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnap.

A tűzoltók számára nem volt békés a szilveszter
Tűz ütött ki egy miskolci tízemeletes panelház harmadik emeleti lakásában
Fotó: Facebook/Új Miskolcon Láttam

Mukics Dániel tájékoztatása szerint 48 alkalommal tűz miatt, 89 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat, tűzijátékok miatt 37 tűz keletkezett az éjjel.

A legtöbbször kigyulladt tujákhoz, kukákhoz és égő tűzijátékmaradványokhoz riasztották a tűzoltókat, de volt ahol autó vagy épület gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt – tette hozzá.

Este fél nyolc körül feltehetőleg egy erkélyre esett tűzijáték miatt kigyulladt és lakhatatlanná vált egy tízemeletes társasház harmadik emeleti lakása a miskolci Középszer utcában. A tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat, ezalatt negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet. A tűzzel érintett lakás lakhatatlanná vált, a három lakó rokonokhoz került, öt ember szenvedett füstmérgezést.

Egy személy életét vesztette

Kigyulladt egy lakás vasárnap a főváros XIII. kerületében; a tűz oltása után egy elhunytat találtak az egyik szobában - közölte vasárnap délelőtt Mukics Dániel, aki közleményében azt írta, 1-jén délelőtt érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy kigyulladt egy lakás Budapest XIII. kerületében.

Az Angyalföldi úton lévő tízemeletes társasház hatodik emeleti lakásának egyik 18 négyzetméteres szobájában bútorok égtek.

A két négyzetméteres tüzet néhány perc alatt megfékezték, azonban oltás közben egy elhunyt személyt találtak a szobában.
A tűz keletkezési okának feltárására tűzvizsgálati eljárás indul.

Orosházán és Budapest XI. kerületében is erkélyre esett tűzijáték okozott kisebb tüzet az év utolsó napján. Nagybajomban egy tíz, Bonyhádon pedig egy húszméteres tujasor gyulladt ki tűzijátékok miatt.

Kecskeméten tűzijáték miatt egy szétbontott autó gyulladt ki egy családi ház udvarán, a lángok még a közeli családi ház oldalára is átterjedtek. Turán egy kocsi műanyag burkolata gyulladt meg, szintén pirotechnikai eszközök miatt.

Bicskén, Újfehértón és Halásziban kocsibeálló égett a tűzijátékok miatt, Győrben pedig két nagyobb méretű fóliasátor gyulladt ki.

Tíz esetben közterületen égő tűzijáték-maradványokhoz hívták a tűzoltókat, négy helyszínen pedig hulladéktárolók égtek a pirotechnikai termékek miatt.

Erdőkertesen és Budapest XXII. kerületében is épületek, valamint kerítés közé szorult kutyákat mentettek a tűzoltók.

A tűzijátékok okozta tüzek mellett az év utolsó napján egy százhalombattai halálos vasúti gázolás, egy márkházai lakóházra részben átterjedő fatároló tüze és egy kéki kéménytűz is munkát adott a tűzoltónak, valamint a zalaszentiváni Kisfaludpusztán is dolgoztak, ahol a szén-monoxid-érzékelő jelzése mentette meg egy ember életét – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink