Krónika

Újabb áldozatokat követeltek a téli viharok az Egyesült Államokban

Bufallóba nem ért ki időben a mentő, 12 ember halt meg

Az Egyesült Államokban már legkevesebb 50 ember halt meg a téli viharokban, New York állam nyugati részén otthonokat zárt el a hófúvás, a mentőegységek közlekedése is akadozik – közölték a helyi hatóságok hétfőn.

Újabb áldozatokat követeltek a téli viharok az Egyesült Államokban
Hóviharok tombolnak az Egyesült Államokban
Fotó: Alon.hu

Az Erie-tó mellett fekvő Buffalo városából vasárnap reggel 110 centiméter havat jelentettek, de egy métert meghaladó hó hullott Michigan állam egyes részein is.

Buffalo repülőterének eredetileg hétfőig tartó lezárását meghosszabbították kedd délig. New York állam kormányzója vasárnapi tájékoztatóján nyomatékosan kérte az állam nyugati részén élőket, hogy saját épségük érdekében tartsák tiszteletben a közlekedési tilalmat. Kathy Hochul elmondta, hogy egyes otthonok több mint 48 órája el vannak zárva a külvilágtól áram nélkül, mert az időjárási körülmények megnehezítik a mentőegységek mozgását. Az állam vezetője minden idők leghosszabb és következményeiben legsúlyosabb hóviharáról beszélt.

A mentésbe a Nemzeti Gárda több száz embere is bekapcsolódott, a rendőrségnek vasárnap estig 500 alkalommal kellett bajba került emberek segítségére sietnie.

Buffalo városában és környékén már 12 ember halt meg, köztük ketten még pénteken, akikhez a mentők nem tudtak időben kiérni – közölte Mark Poloncarz, Erie megye elöljárója vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az elmúlt napok téli vihara további 10 ember halálát okozta Ohio államban, ahol még pénteken a hóval borított autópályán 40 jármű rohant egymásba. Halálos balesetek voltak, Kansas, Missouri és Kentucky államban, Vermontban lezuhanó faág sújtott halálra egy embert, míg Wisconsinban egy ember vízbe fulladt, amikor beszakadt alatta egy folyó jege.

A déli Mississippi állam fővárosában, Jacksonban arra kérték az embereket, hogy csak forralás után fogyasszák a vezetékes vizet, a fagyos időjárás miatt megrepedtek a vízvezetékek.

New York állam nyugati részén a rendkívüli havazást az úgynevezett tóhatás fokozza, amelynek lényege, hogy a közeli Nagy-tavak feletti páratömeg a szárazföld fölé sodródik, ahol a fagypont alatti hőmérsékleten hó formájában csapódik ki. A legsúlyosabban érintett Buffalo közvetlenül Erie-tó partján fekszik, közel az Ontario-tóhoz.

Kapcsolódó írásaink