Krónika

Ez történt 2022-ben – augusztus

Augusztus 27-én tartották a tűzijátékot, meghalt Gorbacsov

Schmuck Erzsébetet és Ungár Pétert választotta meg társelnököknek az LMP kongresszusa, és lezárult a pótfelvételi – ez történt augusztusban.

Ez történt 2022-ben – augusztus
Képünkön az augusztus 27-i ünnepi tűzijáték egy részlete látható
Fotó: MH/Purger Tamás

Augusztus 1.

Elhagyta Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó – jelentette be a török védelmi minisztérium. A 26 ezer tonna kukoricával megrakott Razoni nevű hajót augusztus másodikán Isztambulba várták ellenőrzésre, majd folytatta útját a libanoni Tripoli felé. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy gabonaszállító indult útnak az odesszai kikötőből. A Razonit további hajók követték majd.

Augusztus 4.

Megkezdődött az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciája, Orbán Viktor kormányfő kiemelt felszólalóként, Hogyan harcolunk? címmel tartott beszédet. A miniszterelnök szerint a mai progresszívek újra megpróbálják leválasztani a nyugati civilizációt a keresztény gyökereiről, ennek elkerüléséhez pedig összefogásra van szükség.

Augusztus 8.

73 éves korában meghalt Olivia Newton-John négyszeres Grammy-díjas angol–ausztrál énekesnő és színésznő, a Grease sztárja.

Augusztus 17.

Karikó Katalin bejelentette, szeptember végén befejezi munkáját a BioNTechnél. A világhíres magyar kutató szeretne újra a tudomány világában elmélyülni.

Augusztus 20. 

Az előzetes tájékoztatásnak megfelelően az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs 12 órakor ülést tartott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapította, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött – írják közleményben.

Augusztus 22.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az OMSZ elnökét és a szakmai elnökhelyettesét.

Augusztus 24.

Lezárult a felsőoktatási pótfelvételi eljárás. Míg tavaly 6127–en nyertek felvételt, addig idén 6405-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben, közülük 2207-en állami ösztöndíjas képzésre jutottak be – derül ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményéből. A pótfelvételi azok számára nyújt lehetőséget a felsőoktatásba való bekapcsolódásra, akiket júliusban nem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek.

Augusztus 25.

Magyarország egész területére aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter. A korábbi gyakorlattól eltérően már nyár végén kihirdetett aszályhelyzet megalapozza az aszálykárok utáni kárenyhítő juttatás igénylését, és megkönnyíti a termelők ügyintézését az agrártámogatásokhoz kapcsolódó vis maior bejelentéseknél is – tájékoztatott közleményében az Agrárminisztérium (AM).

Augusztus 27.

A két veterán baloldali politikust, Schmuck Erzsébetet és Ungár Pétert választotta meg társelnököknek az LMP kongresszusa Budapesten. A társelnökök biztosak abban, hogy a következő önkormányzati választáson nagyon sok képviselőt juttatnak majd a testületekbe.

Megtartották az augusztus 20-ról elhalasztott tűzijátékot. Mintegy 40 ezer pirotechnikai effekt, köztük rómaigyertyák, üstökösök, tűzmozsarak és tűzijátékbombák sorakoztak fel azokon az uszályokon, bárkákon, valamint két budapesti hídon, ahonnan az augusztus 27-i tűzijátékot lőtték fel.

Augusztus 30.

Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében kedden elhunyt Mihail Gorbacsov, a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához döntő mértékben hozzájáruló reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára. Halálhírét az orosz hírügynökségek a moszkvai Központi Klinikai Kórházra hivatkozva közölték.

Augusztus 31.

Beadta lemondását a pozsonyi államfői palotában Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter, a négypárti kormánykoalíció második legkisebb pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Kapcsolódó írásaink