Krónika

Korrupció miatt megy börtönbe a földi paradicsom bukott elnöke

Abdulla Jamínt a Maldív-szigetek korábbi miniszterelnökét a bíróság 11 év börtönre ítélte pénzmosás és kenőpénz elfogadás miatt. A törvényszék egyúttal pénzbüntetéssel is sújtotta a politikust, akinek ötmillió dollárt ( 1, 9 milliárd forintot) is fizetnie kell.

Korrupció miatt megy börtönbe a földi paradicsom bukott elnöke
Malé, a szigetország fővárosa
Fotó: Wikipedia

Jamín 2013 és 2018 között irányította a hagyományosan gazdag és drága turisztikai célpontnak számító szigetcsoportot, azonban Ibrahim Mohamed Szolih jelenleg is hivatalban lévő elnökkel szemben elveszítette a választást.

A bíróság most kimondta, Jamín bűnös kenőpénz elfogadásában, hiszen még elnöksége alatt pénzt fogadott el egy, a kormányzat tulajdonába lévő sziget bérbeadásáért cserébe. Egy korábbi esetben is bűnösnek mondták ki, ugyanis 2019-ben öt évet kapott pénzmosás miatt.

Ezt az ítéletet azonban 2021-ben azonban a Maldív-szigetek legfelsőbb bírósága semmissé nyilvánította. A bíróság arra hivatkozott, hogy az eredeti tárgyalás során használt bizonyítékok ellentmondásosak voltak. Így a bíróság állásfoglalása szerint nem volt egyértelműen kijelenthető, hogy Jamín egymillió dollár (320 millió forint) értékű közpénzt sikkasztott volna el magáncélra.

Kapcsolódó írásaink

Súlyos vádak merültek fel az elnök ellen

ĀSúlyemelés. Okirat-hamisítással, hűtlen kezeléssel és sikkasztással gyanúsítják Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség magyar vezetőjét – Tiszeker Ágnes tiltakozik