Krónika

Ez történt 2022-ben – július

Lemondott Boris Johnson, Gyöngyösi Márton lett a Jobbik elnöke

Elkezdődött a határvadászok toborzása, megváltoztatták a kataszabályozást, és elhunyt Törőcsik András – ez történt júliusban.

Ez történt 2022-ben – július
Boris Johnson
Fotó: AFP/Gabriel Bouys

Július 2.

Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselőt választotta a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökévé az ellenzéki párt kongresszusa Budapesten.

Július 3.

Hatvanadik születésnapját ünnepelte Tom Cruise. Ő az egyetlen színész, akinek sorozatban hét filmje is túllépte a százmillió dolláros bevételt.

Július 7.

Lemondott Boris Johnson a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéről, a lépéssel megszűnt Johnson miniszterelnöki tisztsége is.

Július 8.

Megjelent a Magyar Közlönyben a határvadászok felállításáról szóló rendelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, amely részleteiben is szabályozza ezt a kérdéskört.

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Sindzo volt japán miniszterelnök, miután egy kampányrendezvényen többször rálőttek. Támadóját elfogták, aki bevallotta tettét.

Július 9.

Egy bíró engedélyt adott a Biden-kormányzatnak arra, hogy lefoglalja Roman Abramovics orosz oligarcha két magánrepülőgépét a szankciók megsértése miatt.

Huszonegy évi börtönbüntetésre ítélte az afroamerikai George Floyd halálát okozó Derek Chauvin rendőrt a szövetségi bíróság az Egyesült Államokban.

Elhunyt Törőcsik András, az Újpesti Dózsa korábbi 45-szörös válogatott labdarúgója. A hírt a sportoló családja is megerősítette a Nemzeti Sportnak.

Július 11.

Egy kolerás esetről számolt be a kínai Vuhan Egyetem, ezért sürgősen elkezdték a kontaktok felkutatását, illetve megtették a szükséges lépéseket is a további terjedés megakadályozására. 

Július 12.

Elfogadták az új kataszabályozást. Az eddiginél magasabb, 18 millió forintos bevételi értékhatárig alkalmazható a jövőben a kisadózó vállalkozók tételes adója, vagyis a kata. A módosításról 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett szavazott a Ház, kivételes eljárásban. A jövőben az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, termékeket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Ez alól csak a taxis személyszállítást végzők képeznek kivételt.

Július 13.

A Kúria hatályában fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, amelyben megállapította, hogy a Népszava című napilap 2020. április 28-i számában megjelent KRÓNIKUS című karikatúra közzétételével a lap kiadója megsértette a felperes keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltóság védelméhez való személyiségi jogát, és ezért az alperest a lap hasábjain nyilvános elégtétel adására, valamint 400 000 forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte.

Július 14.

Elhunyt Ivana Trump, Donald Trump volt amerikai elnök első felesége.

Július 15.

Leváltották Jakab Pétert. Jakab Péter június elején lemondott a Jobbik vezetéséről, mivel az elnökség megvonta tőle a támogatást. Alig egy hónappal később a frakcióvezetői pozícióról is le kellett mondania. 

Július 18.

A Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöksége az ülésén meghallgatta Bíró Attila és Märcz Tamás szövetségi kapitányi beszámolóját a világbajnoki szereplésről. A testület jóváhagyólag tudomásul vette, hogy a férficsapat szövetségi kapitánya közös megegyezéssel távozik.

Július 19.

Az Alaptörvény módosításáról, a frakciófinanszírozás rendjéről és a vagyonnyilatkozatok átalakításáról is döntöttek a parlamentben. Biztossá vált, hogy visszatér a vármegye elnevezés, valamint összevonják a 2024-es önkormányzati és EP-választásokat.

Az Országgyűlés 135 igen szavazattal, 54 ellenszavazat mellett elfogadta Magyarország 2023-as központi költségvetését.

Július 21.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.

Egy beszédében Joe Biden amerikai elnök azt mondta, ő és még sokan mások is rákkal küzdenek a környezeti szennyezések miatt. Mindeközben kiderült, hogy Biden elkapta a koronavírust, a tünetei enyhék.

Július 22.

Oroszország és Ukrajna megállapodott Törökország és az ENSZ közvetítésével a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. A megállapodás aláírását az ENSZ-főtitkára jelentette be Isztambulban. „Ma jelzőfényt látunk a Fekete-tengeren, a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés fényét, amelyre a világnak most jobban szüksége van, mint bármikor korábban” – mondta António Guterres.

Július 23.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy a több mint 70 országban megjelent majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár rendkívüli helyzetet eredményezett, és álláspontja szerint emiatt mostantól globális vészhelyzetnek kell tekinteni.

Történelmi siker: aranyérmes a női kardcsapat a kairói világbajnokságon. A Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású magyar válogatott a döntőben a franciákat győzte le 45–40-re.

Július 27.

Donald Trump volt amerikai elnök bejelentette, hogy pert indít a liberális CNN hírcsatorna ellen. Azt állította, hogy a csatorna a 2020-as elnökválasztások során számos alkalommal rágalmazta őt választási csalásról szóló riportjaival.

Július 28.

Bejelentette visszavonulását Sebastian Vettel négyszeres Forma–1-es világbajnok a Magyar Nagydíj hétvégéje előtt videóüzenetben.

Július 30.

A kormány fenntartja a 480 forintos árspakát a normál benzinen és a gázolajon a magántulajdonú gépjárművek esetében. Ezzel együtt a kedvezményezettek köre szűkül – derült ki a Kormányinfón. 

Leállította az exportot Lettországba az orosz Gazprom. Indoklásul felhozták, hogy Riga rubel helyett csakis euróban hajlandó fizetni.

Gulyás Michelle ezüstérmet nyert a nők versenyében az alexandriai öttusa-világbajnokságon, a Gulyás, Simon Sarolta, Guzi Blanka összeállítású magyar csapat pedig a harmadik helyen végzett.

Kovács István távozott a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) főtitkári posztjáról, amelyet a múlt év márciusa óta töltött be.

Szép Balázs bronzérmet nyert a férfiak versenyében az alexandriai öttusa-világbajnokságon, a Szép, Demeter Bence, Bőhm Csaba összeállítású magyar csapat pedig második lett.

George Russell az utolsó körben vívta ki élete első pole-pozícióját a Hungaroringen.

Július 31.

Az aszályveszélyhelyzeti operatív törzs javaslata alapján a kormány moratóriumot rendelt el 2022 szeptemberétől 2023. év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire – mondta Nagy István agrárminiszter a Facebookra feltöltött videójában.

Győzött az időközi önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP színeiben Krieger Krisztina a XXII. kerületben – jelentette be közösségi oldalán a Fidesz Budapest. 

Max Verstappen a 10. helyről rajtolva úgy győzött a Forma–1-es Magyar Nagydíjon, hogy a riválisainak szinte esélyük sem volt arra, hogy megnehezítsék a dolgát.

Kapcsolódó írásaink