Krónika

Hó helyett tavasz érkezik karácsonyra

Változékony, de szinte tavasziasan enyhe idő jellemzi a karácsonyt az érkező frontok miatt – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Hó helyett tavasz érkezik karácsonyra
MH/Purger Tamás
Fotó: Változékony időjárás, eső, zápor, zivatar is várható hétvégén

Európában a szárazföld nagy részén ciklonok határozzák meg az időjárást – tájékoztatott a meteorológiai szolgálat. Hozzátették, erőteljes nyugat-keleti áramlással frontok érkeznek a kontinens nyugati részéről Közép-Európán át a Kelet-európai-síkságig.

Emiatt változékony, de szinte tavasziasan enyhe idő jellemző. A kivételt a Skandináv-félsziget jelenti, ott fagyos, téli idő uralkodik, és néhol a –10 fokot sem éri a hőmérséklet. Ezzel szemben Spanyolországban helyenként 20 foknál is melegebb van a kora délutáni órákban.

Szombaton egyre nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet, illetve Magyarországon mindenütt megszűnik a csapadék. Éjszaka derült vagy gyengén felhős lesz az ég, éjfél után a Dunántúlon ismét megnövekszik a felhőzet. Párás lesz a levegő, a Dráva mentén és az északkeleti megyékben köd, illetve rétegfelhőzet is képződhet.

Vasárnap napközben közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, a köd napközben ritkul, de kevés helyen tartósan megmaradhat. Legfeljebb szitálás, éjjel esetleg ónos szitálás fordulhat elő.

Szombat estig a nyugati, északnyugati szél élénk, a középső tájakon olykor erős lesz, majd éjszakára mindenütt mérséklődik a légmozgás. Vasárnap a délire, délkeletire forduló szelet az Észak-Dunántúlon kísérhetik élénk széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –2, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 6, 11 fok között, a tartósan ködös helyeken kevéssel fagypont felett várható.

Kapcsolódó írásaink

Itt a hivatalos karácsonyi miserend

ĀKarácsony alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház magyarországi vezetői Budapesten és Esztergomban tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet