Krónika

Iránban 28 év szabadságvesztésre ítéltek egy belga segélymunkást

„Szégyen és tragédia ez Olivier és családja számára”

Irán 28 év börtönbüntetéssel sújtotta Olivier Vandecasteele belga segélyszervezeti alkalmazottat – közölte szerdán Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter.

Iránban 28 év szabadságvesztésre ítéltek egy belga segélymunkást
Olivier Vandecasteele egy belga humanitárius szervezet munkatársa
Fotó: AFP/Hand out Vandecasteele

A tárcavezető szerint mindent elkövetnek „a koholt bűncselekmények sorozatáért” elítélt belga állampolgár szabadon engedése érdekében.

Van Quickenborne parlamenti meghallgatása során hangsúlyozta, hogy a 41 éves belga férfit megtorlásként ítélték el a terrorizmus vádjával Belgiumban bebörtönzött iráni diplomata, Aszadollah Aszadi ügye miatt.

„Olyan honfitársunkról van szó, akit ártatlanul vettek őrizetbe februárban, és azóta embertelen körülmények között tartanak fogva” – emelte ki a belga igazságügyi miniszter.

„Szégyen és tragédia ez Olivier és családja számára - mondta a család szóvivője a Het Nieuwsblad belga hírlapnak nyilatkozva. – Egy jóval nagyobb, kétes nemzetközi játszma áldozata” – tette hozzá Olivier Van Steirtegem.

A múlt héten a belga alkotmánybíróság felfüggesztette azt a megállapodást Irán és Belgium között, amely lehetővé tette volna a fogolycseréket a két ország között. A család nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy ennek keretében elérhetik Vandecasteele szabadon engedését Aszadi kiadatásáért cserébe.

Tavaly februárban egy belga bíróság húszévi börtönbüntetéssel sújtotta Aszadit, a bécsi iráni nagykövetség egyik volt munkatársát gyilkossági kísérlet és terroristacsoport tevékenységében való részvétel miatt. A bíróság megállapította, hogy az iráni diplomata a teheráni vezetéssel szemben álló egyik franciaországi mozgalom tagjai ellen kitervelt, de végül meghiúsított merénylet fő szervezője volt.

Aszadi a vád szerint az iráni hírszerzésnek dolgozott, és diplomáciai státusát felhasználva a bécsi nagykövetségről irányított informátorhálózatot. Teherán dühösen reagált Aszadi bebörtönzésére, követelve, hogy Belgium ismerje el a diplomáciai státuszát, és engedje szabadon.

Kapcsolódó írásaink